Friday, December 20, 2013

Daripada belanjawan ke bajet: Upacara Anglisasi bahasa untuk mewujudkan Melayu Borjuis Baharu

photo credit to zuhalaydin.edublogs
Pernahkah anda tertanya-tanya, mengapa perkataan ‘bajet’ digunakan walhal korpus Bahasa Melayu mempunyai perkataan untuk makna yang sama iaitu ‘belanjawan’?

Tetapi ‘bajet’ hanyalah satu dari ribuan perkataan yang telah di-Melayukan. Biasakah anda dengan perkataan seperti Transformasi, Fiskal, Akomodatif, Indikator, Fertigasi ataupun Sekuriti?

Pernahkah anda tertanya-tanya, mengapa di Malaysia, sebuah negara yang mempunyai bahasa kebangsaan iaitu Bahasa Melayu, selain mempunyai puluhan bahasa penduduk asal yang lain seperti Bahasa Cina, Bahasa Tamil ataupun Bahasa Iban – terlalu gilakan Bahasa Inggeris?

Tuesday, December 17, 2013

3 Idiots: sistem pendidikan yang salah

photo credit to imbd


Assalamualaikum dan salam sejahtera diucapkan kepada para pembaca blog saya ini.

Ramai yang dah tonton filem 3 Idiots kan? DAri first saya create blog ni, saya dah cakapkan mengenai filem ini. Apakah isi yang ada dalam filem ni dan apakah perjuangan filem ini?

Filem ini memperjuangkan mengenai sistem pembelajaran yang betul. Selama ini, kita menjadi bodoh dengan sistem. Sistem mengajar kita menjadi bodoh dan terus bodoh. Kita juga takut untuk mencabar sistem kerana kita memasuki zon selesa.

Perhambaan mahasiswa dan jalan-jalan kebahagiaan

photo credit to langitilahi
Mahasiswa jika dirujuk sejarah dan pencapaiannya di seluruh pelosok dunia, ia menjadi satu kuasa yang utuh bagi menggerakkan dan menggertak apa jua halangan melalui idea-ideanya. Peristiwa Tiananmen Square, Revolusi Iran oleh Khomeini yang didukung oleh gerakan mahasiswa dan terbaru, di University of Manchester berkenaan rombakan semula silibus ekonomi oleh mahasiswa di sana. Tidak kurang hebatnya di Malaysia, Peristiwa Baling adalah antara sejarah yang terpasak kuat dan hangat dibincangkan apabila sejarah mahasiswa dirungkai semula.

Pilihanraya Kampus

photo credit to blogger
Minggu lepas ada pencalonan untuk memegang tampuk 'pemerintahan' MPP di Politeknik Muadzam Shah bagi sesi Disember 2013. Hari mengundi kolej ni jatuh pada esok hari, 18 Disember 2012.

Minggu lepas ada sesi untuk para calon untuk membangkitkan manifesto-manifesto masing-masing untuk meraih undi. Saya ada dengar juga manifesto ini.

Saturday, December 14, 2013

Menghafal untuk peperiksaan?

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Saya baru balik dari cafe ni. Terima kasihlah kepada Ain Atikah sebab belanja saya minum kat cafe tadi. huhuhu.

Semalam ada quiz untuk subjek Programming Principle. Lepas quiz, I borak dengan beberapa orang classmate I. I tanya macam mana dapat tinggi markah dalam quiz tadi.

Rata-rata classmate I jawab "I hafal la apa yang lect suruh baca tu".

Thursday, December 12, 2013

Jangan jadi Lembu

12-14 Disember 2013 ni pihak Politeknik Muadzam Shah telah mengadakan aktiviti sukarelawan untuk menbantu mangsa-mangsa banjir di Kuantan.

Ramai yang saya lihat mengambil bahagian untuk menjadi Volunteer ini.

Banjir di Kuantan seperti yang kita tahu, sangat teruk. Saya tak follow berita penuh di Kuantan. Tapi saya dapat update dari rakan-rakan saya yang belajar di sana.

Tuesday, December 3, 2013

Kenapa pelajar tak suka pergi library?

Bila kita masuk library. Sunyi je kan. Bukan sebab pelajar dalam tu tak bercakap. Tapi memang tak ada orang.

Tadi saya baru keluar dari library Politeknik Muadzam Shah (PMS). Class dismiss tadi. So bosan pergi la melawat library. Memang saya sukakan buku-buku.

Bila masuk, ingatkan meriah. Tetapi sunyi je. Buka pintu masuk, jenguk dulu. Fikir, "ni boleh masuk ke tak ni". Pastu nengok ade 3 of student PMS tengah use the PC in library. Dengan keyakinan yang ada pada diri dan selamber katak, saya pun masuk. Letak beg. Pastu masuk.

Thursday, November 21, 2013

Mengapa Orang Akademik Bosan?

photo ping to facebooker
Sedikit Nota Tentang Siri Seperti "Love You Mr. Arrogant" & "Playboy Itu Suami Aku" dan Bagaimana Drama TV Dapat Merevolusikan Individu.

Kebelakangan ini (atau sebenarnya sejak sekian lama sebab perkataan kebelakangan ini diletak hanya sebagai penyedap, kakakaka!) drama-drama siri melayu berjaya mewujudkan komuniti peminatnya sendiri. Meskipun sebahagian besar plotnya diseragamkan kepada konflik percintaan, peminatnya tetap tidak jemu menagih cerita yang berakarkan emosi berlebihan. 

Wednesday, November 20, 2013

Pendidikan bukan masa hadapan

Tadi dalam pukul 1pm, saya ada menonton sebuah cerita kat TV2. tajuknya The Figure. Cerita mengisahkan seorang budak perempuan yang meminati sukan ais skating (meluncur ais). Saya tak menonton hingga habis cerita ni, hanya pada permulaannya sahaja.

Tetapi ada satu part yang saya tertarik dan ingin kongsikan.

Si anak (budak perempuan/ watak utama) nak masuk boarding school sebab dia dapat tawaran belajar bermain ais skating kat sekolah tu, diajar oleh pakar skating di negaranya. Pakar itu ingin membuat si anak itu menjadi star.
Bila si anak ni tanya ibunya:

Ikut step 'rubic cube'?

photo ping to nocookie

Bila sebut rubik's cube, rasanya semua dah tahu apa itu rubik's cube. Bagi sesiapa yang belum tahu, silalah mengGooglenya di internet.

Ramai orang tahu selesaikan rubik's cube kan? Dah banyak tutorial yang ada dalam youtube dan internet.
Sebenarnya, apakah fungsi rubik's cube dicipta?

Rubik's ni dicipta untuk menyelesaikan masalah warna-warna pada setiap base itu yg berterabur tu menjadi sama.

Saturday, November 16, 2013

Jengka Sentral

Hye guys. Happy cuti sekolah? plan apa cuti ni? melancong? Tonton televisyen?

Tadi member ajak pergi teman dia beli tiket bas nak pergi KL. Untunglah dapat sambung study kat KL. Dia ajak teman sebab dia tak tahu macam mana nak beli tiket kat Jengka Sentra.

Bangunan Jengka Sentral baru open pada Khamis lepas, 14/11/2103.

Friday, November 15, 2013

Fikir duit: tak akan maju

Pernah tak parents anda cakap, “mak bukan tak ada duit. Ada. Gaji mak RM5000/bulan. nak mak 5 orang. Lepas tu cuba kau tolak insuran anak 5 orang tu. Lepas tu nak tanggung makan minum anak-anak. Lepas tu yuran pengajian anak-anak. Ada yang duduk asrama, ada yang duduk IPT dah. Banyak duit nak guna. Lepas tu bayar sewa rumah, banyar bil air bil api. Bayar bil astro. Bayar bil unifi. Lepas tolak-tolak, ade lah dalam simpanan mak rm4.70"

Pernah dengar kan? Ade sesetengah parents yang berfikir KOLOT macam tu. Saya sangat tak setuju sangat-sangat.

Thursday, November 14, 2013

Siapa suruh baca malam-malam

Kenapa bila malamlah aku nak baca novel? Beli novel baru. Novel Fixi. Tajuk Ilusaniti. Cegampang ayat.

Ayat sempoi habis. Tapi seram weh ceritanya

Novel fixi banyak yang best. Good job lah. Ada lucah atau sedikit (aku rasa banyak) unsur erotik.
~macam mana la gurls boleh follow up novel Fixi.

Wednesday, November 13, 2013

Gred peperiksaan turun = pelajar semakin bodoh

Dengar cerita gred peperiksaan SPM & PMR turun? Betul ke?

Kalaulah betul, itu menunjukkan pelajar sekarang makin tidak berkualiti.

Sebab?

Dulu, 80% baru A rasanya lah. Tapi sekarang A berapa je?

Lepas tu ada A solid, A minus, A plus pulak tu. Tu menunjukkan kelemahan pelajar.

Markah peperiksaan pun difragmen oleh kementerian? Cukuplah kalian fragmenkan sistem kelas.

~p/s: baca novel Fixi lepas makan maggie lagi best.

Wacana Ilmiah: Dr.Maszlee - Universiti Bukan Kilang

Ini yang saya dapat daripada ceramah Dr.Maszlee Malik bertajuk UNIVERSITI BUKAN KILANG. Dr.Maszlee Malik adalah salah seorang pensyarah di UIA. Wacana ini berlangsung di USIM.

Points penting dalam ceramah beliau:

Tuesday, November 12, 2013

HUDUD: Hampir Mustahil Dilaksanakan

Bila orang sebut hudud, akan terbayang dalam kepala, "Hudud is all about potong tangan".

Hudud ni adalah hukum Allah yang ada dalam Quran.

Di zaman Nabi SAW pun ada hukuman ini dilaksanakan. Di Brunei kini sultannya dalam proses melaksanakan hukuman ini. Thumbs up to Brunei.

Kalau anda belajar secara details pasal Hudud, anda akan membuat kesimpulan bahawa HUDUD INI HAMPIR MUSTAHIL UNTUK DILAKUKAN.

I mean macam ni. Bila sistem pemerintahan di Malaysia ini menjalankan hukum Hudud, lantak la siapa yang jalankan, parti kerajaan atau pembangkang tolak tepi dulu, akan ada beberapa syarat untuk menjatuhkan hukuman.

Syarat yang saya ingat, kena ada 4 orang saksi lelaki yang beriman & tidak munafik. (Kalau tak salah)
Kalau fikir balik, nak cari seorang saksi yg tal munafik pun susah sebenarnya.

Prosedur hudud sangat ketat. Bukan sewenang-wenangnya boleh potong tangan orang.

Mazhab yang Empat tak ada khilaf mengenai hudud melainkan tangan di bahagian mana yang kena potong atau seumpamanya.

Hudud adalah relevan walaupun sekarang sudah 1400 tahun lebih dari era pemerintahan Nabi SAW.
Dalam ceramah Dr.Maszlee Malik, salah seorang pensyarah di IIUM (International Islamic Universiti Malaysia) menyatakan bahawa (lebih kurang), "Penguatkuasaan undang-undang adalah Hudud. Jika kita tak banteras jenayah, tapi nak laksanakan Hudud, tidak boleh. Manakala pemimpin pula mesti bantu rakyat yang susuh itu juga Hudud. Jika rakyat dalam kemiskinan, dan rakyat itu mencuri,  maka rakyat itu tidak boleh dijatuhkan hukuman Hudud"

Hukumam hudud ini adalah jalan terakhir mengikut prosedur-prosedur yang ketat jika anda belajar mengenai hudud. Bukan senang nak potong tangan orang yang mencuri.

Jika anda berkesempatan, saya cadangakan anda tonton video clip bertajuk Oley dalam youtube.

Friday, November 8, 2013

Pendidikan dari beruk

Skrip dari Manga Cromartie High School Vol 10 episod 210, kisah seorang pelajar sekolah tercampak ke planet berukera (planet of the ape).
Seekor berukera bertanya, "Ada sesuatu saya nak tanya? Apa maksud perkataan "sekolah" yang awak sebut tadi?".

Thursday, November 7, 2013

Kenapa dalam maya?



Assalamualaikum dan salam sejahtera diucapkan kepada pembaca. Harap dalam keadaan sihat selalu.

Post kali ini malas panjang-panjang.

Ada orang tu kan, dia marah bila saya membuat satu statement dan kritikan di dalam blog dan media sosial seperti Facebook dan Twitter. Banyak berkenaan politik, dan pendidikan.

Ayat mereka ialah:
1. Naim, kau pergi ke Kementerian Pelajaran, kau cakap direct dengannya.

2. Kau cakap berdegar-degar, tapi tak guna post kat sini sebab orang atas tak tahu pun. Nak ubah konon.

SPM Sebagai benchmark

Assalamualaikum dan selamat pagi diucapkan kepada para pembaca blog NaimAlKalantani ini. Moga baca blog ni dengan enjoy ye. Tiada sebarang provokasi.

Sebenarnya saya pelik ni. Blog ni sepatutnya expired bulan 8. Sebabnya quota domain ni ialah setahun. Bulan 8 tahun lepas saya register. Nak cakap Google Wallet buat auto pay dari account saya, tak der pulak Maybank saya berkurangan duit, makin bertambah ada lah. Hahaha..

Ok, bagi budak SPM, hari ni exam ape? Hari ke-2 dah kan? Ok? Best SPM? Don't be like me lah macam tahun lepas mula-mula exam semangat ni, pastu nanti tengah-tengaj bulan, down terus. Puncanya sebab tertekan dengan masa, SPM ni lama sangat. Tapi ade pro & kontra juga SPM ni sebulan.
Tapi kan, SPT seminggu je weh, lagi syok. Lulz.

Tuesday, November 5, 2013

SPM Penentu Kehidupan

Assalamualaikum dan salam sejahtera diucapkan kepada rakan-rakan dan sahabat. Sihat? Dah tonton dah filem Highland Tower? Saya nasihatkan tak payah tonton la filem yang tidak sebeberapa itu. Nak juga update blog pasal filem tu, tapi tak ada masa lagi. :)

Esok SPM, junior-junior saya yang SPM tu, mesti berdebar-debar sebab SPM ni penting katanya. Sama macam saya juga pada tahun lepas. Saya pun nervous. Tapi nervous saya pun, time2 macam ni la saya tengah baca buku Renyah untuk paper BM esok. Seriuslly! Esok paper BM, saya khatamkan Renyah dan Sutera Dalam Lukisan. Sebelum tu saya tak pernah baca habis pun novel dan antalogi tu. Lepas baca Renyah, baru la perasan, "best jugak citer ni". Sebelum masuk exam hall 1st day, saya baca novel tau, novel Ramlee Awang Murshid. Kawan-kawan ramai marah. Tapi dengan selamba je saya baca, memang masa tu tak study untuk paper BM pun. Tapi SPM. BM saya dapat A tau. Jasa baca novel. Tu la pengalaman sebelum SPM. 

Monday, October 28, 2013

Review Forum: TNTF - Sekolah Bukan Penjara Universiti Bukan Kilang

photo credit to fb Zul Fikri Zamir
Assalamualaikum dan dalam sejahtera diucapkan kepada para pembaca blog ini secara langsung atau tidak langsung.

Post kali ini berkenaan dengan forum yang diadakan oleh pihak Teach Fot The Needs (TNTF) iaitu forum SEKOLAH BUKAN PENJARA DAN UNIVERSITI BUKAN KILANG.

Forum ini dibuat pada 1 Mac 2013 di kompleks Karangkraf, Shah Alam. Sebenarnya tiada orang yang memberitahu saya mengenai forum ini. Tetapi Jumaat lepas, saya sedang melayari facebook, tiba-tiba ada friend yang upload gambar buku SEKOLAH BUKAN PENJARA - UNIVERSITI BUKAN KILANG. Bila lihat tajuk buku tu sahaja, saya sudah terkedu. Gila punya title.

Friday, October 11, 2013

Nak jimat 2 tahun masuk form 6? Whats the point?

photo credit to eputra

Assalamualaikum dan salam sejahtera to all readers. Lama dah I tak update blog ni kot. Tengah kalut with study (study la sangat).

1st for all, I nak cakap kat sini, ramai diantara student lepas SPM yang tengah kalut memikirkan "Nak masuk Form 6 atau buat Dip (diploma) kat UiTM (contoh universiti)?"

Ini hakikat. Lepas SPM, confirm ada kawan-kawan yang tanya kita kan. Sibuk-sibuk dalam twitter, dalam facebook. Tak kurang jugak I sendiri memikirkan benda ni dulu.

Wednesday, October 9, 2013

Tips: Internet Murah

photo credit to gravenhurst

Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada para pembaca blog NaimAlkalantani ini. Semoga anda dalam keadaan sihat selalu.

1stly, I nak wish kat PMR candidates. Jawab elok-elok. Don't be like me. Huhuhu. Bila teringat je exam besar macam ni, I pun teringat la kata-kata keramat dari guru I, “UPSR menentukan kamu nak sekolah apa. PMR menentukan kamu nak ambil aliran apa. SPM menentukan kamu nak jadi apa”. Accually, I tak berapa setuju, but not now I nak dicssus pasal benda ni.

Merujuk kepada tajuk post kali ni. Siapalah tak nak internet dia murah kan? Ni I tengah bosan sebenarnya ni. Tu lah pasal I nak sharing is caring sikit dengan u alls ni. 

Ok. Hmm. Bagi yang ada wifi, berapa u bayar sebulan? Rasanya paling murah dlm RM60 kan? Tu pun macam siput sedut slow. 

Monday, September 23, 2013

Sekolah adalah PENJARA

photo credit to blogger
Assalamualaikum dan salam sejahtera diucapkan kepada para pembaca blog naimAlKalantani ini. Harap dalam keadaan sihat selalu.

Post kali ini saya petik dari blogger. Copy paste (CP) je dari blog tu. Tak ada mood nak tulis panjang-panjang. Banyak lagi benda lain nak buat ni.

Post ini mengenai SEKOLAH. Sekolah sekarang tidak serupa dengan sekolah dahulu kala. Sistem yang amat kompleks kini menyebabkan ramai pelajar ditindas oleh sistem itu sendiri. Sistgem pendidikan sekarang perlu dipandang serius kerana sudah kucar kacir.

Friday, September 20, 2013

Lebih Baik Tidak Bersekolah

Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada para pembaca blog NaimAlKalantani ini. Kali ini saya ingin mem'paste'kan artikel drpd Sinar dalam blog saya. Moga terhibur.

Lebih Baik Tidak Sekolah - tajuk sebuah buku kecil nukilan Bapak Sujono Samba yang memperkatakan tentang tragedi dan masa depan pendidikan di Indonesia. Dalam perkembangannya sekolah ternyata tidak menjadi media pembebasan dan penanaman nilai-nilai kemanusiaan. Sekolah sudah menjadi penjara yang memisahkan anak didik dari dinamika persoalan masyarakatnya. Semakin lama seseorang bersekolah semakin besar jarak antara dirinya dan realiti kehidupan yang sebenarnya.

Sunday, September 1, 2013

Facebook: Memorialization Request

photo ping to blogger


Assalamualaikum dan salam sejahtera diucapkan kepada para pembaca blog NaimAlKalantani ini, moga dalam keadaan sihat selalu.

MERDEKA


Semalam sudah kita sambut Hari Kemerdekaan yang ke 56. Salam 1 Malaysia dan Selamat hari kemerdekaan diucapkan kepada seluruh warga Malaysia. 56 tahun kita bebas daripada penjajahan walaupun PEMIKIRAN kita masih dijajah oleh pengaruh luar.

Tuesday, August 27, 2013

Menjual Pati Rahsia, Pagar Hikmat, dan Senjata Sulit, Senjata Mukmin, dan Ilmu Rahsia Jaga Diri

Assalamualaikum & salam sejahtera kepada para pembaca blog naimalkalantani™ ini. Moga sihat selalu. Kali ini saya hendak berniagalah sikit.

Sahabat-sahabat, 

Saya di sini nak menjual buku-buku & kitab-kitab RARE. Kitab-kitab ini mungkin tak ada dah dijual di kedai-kedai sebab tak ada cetakan baru dah. Kalau ada pun, 1:100 kedai baru jumpa.

Busana Melayu: Tanjak

Anak Gajah Menyusu
Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada para pembaca blog NaimAlKalantani™ ini. Moga dalam kerahmatan Allah Taala selalu.

BLOG EXPIRED


Untuk pengetahuan semua, saya membuat blog ini adalah berbayar. Ramai orang tanya, “Naim, kenapa kau buat blog bayar, tapi aku free je?”
Jawapannya kerana saya beli domain (alamat) blog ini. Sebab tu blog ni dot com, bukan dot blogspot. URL ni tak lama akan expired, lebih kurang 5 Sept nanti. Lepas tu saya kena renew kembali dengan harga $10 USD/tahun. 

BAJU RAYA CANTIK


Thursday, August 22, 2013

Amalan Wafaq Khotamun Nubuwwah Dalil Yang Nyata

Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada para pembaca blog ini. Kali ini saya menceritakan berkaitan dengan Khatimun Nubuwwah atau Tanda Kenabian.

Post kali ini saya salin daripada notes rakan saya di facebook.

Terima kasih kepada rakan saya, As-Sayyid Faez Al 'Aydrus.


Monday, August 19, 2013

KEMATIAN: pendapat, doa, petua, dan nasihat

sekadar hiasan
photo credit to blogger
Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada para pembaca blog NaimAlKalantani™ ini. Harap sihat walafiat selalu.

Raya dah habis dah. Sekolah & IPT dah mula menjalankan P&P. Ada yang masih dalam mood raya lagi ni kan?

Kali ini saya nak menceritakan kepada kalian mengenai serba sedikit perihal KEMATIAN dan 'persediaan mati dalam media sosial'.

Pada tanggal 19 Ogos 2013, pagi Isnin waktu hari pertama buka sekolah selepas cuti raya, seorang rakanku telah kembali ke rahmatullah. Iaitu Mastura Nabila. Moga-moga roh arwah dirahmati Allah.
Saya di sini bukan nak bercerita mengenai rakan saya yang meninggal itu, tetapi dari itulah saya mendapat satu ilham untuk bercerita mengenai KEMATIAN.

MATI ITU WAJIB

Saturday, August 17, 2013

Kitab Pati Rahsia: Peraturan Mendapatkan Khadam

photo ping to suarapeople
Assalamualaikum dan selamat sejahtera kepada para pembaca blog NaimAlKalantani ini.

Kali ini saya ingin menyetakan kaifiat untuk mendapatkan khadam. Di sini ialah petikan daripada Kitab PATI RAHSIA karangan Haji Nik Mahmud bin Wan Ismail (Dato' Perdana  Menteri Paduka Raja Negeri Kelantan (1930)).

Amalan-amalan ini saya TIDAK beramal dan saya bukan ijazahkan kepada sesiapa. Ini hanya petikan dalam kitab Pati Rahsia yang saya alih tulisan daripada jawi lama kepada rumi.

JANGAN BACA bagi pelajar SPM !!! Danger !!!

photo ping to blogger
Ok.. Sebelum anda semua baca ni, tolong tenangkan hati & lapangkan minda anda semua. Bertindak professional. Jangan ada kaitan dengan mana-mana pihak kerajaan atau pembangkang. lol. 

Ok, sekarang, bagi yang akan sekolah tahun hadapan (terutamanya bakal-bakal calon exam besar, SPM), bacalah ni. 5 minit pun tak sampai maybe. This is very useful.. boleh share @ tag nama member korang :)

Pembetulan Pemikiran Terhadap Barang Penjualan Saya (Ilmu Hikmat)

photo ping to blogger

Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada para pemaca blog ini. Terima kasih kerana melawat blog ini. :)

Kali ini post saya mungkin pendek sahaja. Di sini saya nak menjawab pertanyaan dan persoalan yang bermain di minda sesetengah insan yang memandang serong terhadap kitab-kitab ilmu hikmat yang saya jual secara online ini.

Antara kitab yang mengandungi Ilmu Hikmat yang saya jual ialah:

Kitab PATI RAHSIA karangan Haji Nik Mahmud bin Wan Ismail (Dato' Perdana  Menteri Paduka Raja Negeri Kelantan (1930))
Kitab Senjata Sulit karangan Tok Janggut (Grik, Perak)
Kitab PAGAR HIKMAT karangan Tok Janggut (Grik, Perak)
Kitab Senjata Mukmin karangan Allahyarham Haji Husin Kudri (Martapura, Indonesia)
Kitab Rahsia Ilmu Jaga Diri - Pegangan Hidup Seharian karangan MATLUB

Pengkajian Terhadap Orang Kelantan

photo geocities

Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada para pembaca blog NaimAlKalantani™ ini secara sengaja atau tidak. Kepada sesiapa yg masih bersekolah, nak buka sekolah dah ni. Siapkanlah kerja-kerja sekolah tu ye. Jangan duk beraya sakan sangat ye. :)
Tapi kan, raya la kita kena sambut dengan gembira. Ini tidak, berlambak dengan timbunan kerja sekolah macam tak bagi raya dah.
Bak kata pepatah “Bila Ramadhan, puasalah bersungguh-sungguh. Bila Syawal, rayalah bersungguh-sungguh juga” lol

Sunday, August 11, 2013

Fenomena Raya Sekarang dengan Dahulu

photo ping to Blogger

Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada para pembaca blog NaimAlKalantani™ secara sengaja atau tidak. :)

Ketika saya menulis blog ini, saya berada dalam kereta. Balik kampung la. Kat Machang, Kelantan. Raya ke-4 baru balik. Masa balik ni pun lalu ikut Terengganu sebab ada 'bekwoh' kat Kuantan. So, terpaksa la ikut Ganu.

Saturday, August 10, 2013

Pakaian Raya


Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada para pembaca blog NaimAlkalantani™ ini sama ada sengaja atau tak sengaja. :)

Seronok raya tahun ini? Banyak dapat duit raya? Mesti banyak kan? Berseronoklah pada hari raya. Hari untuk kita meraikan kemenangan kita kerana telah berpuasa selama sebulan.

Monday, August 5, 2013

Hari Raya (sedikit tips untuk meminta maaf)

photo ping to google


Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada para pelawat blog NaimAlKalantani ini. Nak raya dah ni. Makin hari makin terasa bahangnya. Baju raya Naim tahun ni warna hitam. Baju tu baju melayu Tingkatan 6 SMK Jengka Pusat sebenarnya. Baru masuk form 6, kena beli baju. So, Naim ambil inisiatif untuk menggunakan kain baju melayu tu untuk jadikan baju raya terus. Kan jimat kos kan. lol. 

Friday, August 2, 2013

Permohonan maaf NaimAlKalantani kepada semua guru di Malaysia


Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada para pembaca blog NaimAlkalantani ini. Ha, puasa penuh tak tahun ni? Siapa-siapa yang tak puasa penuh disebabkan sakit atau hal-hal lain, insyaAllah kita sama-sama ganti pada Syawal nanti bersama-sama dengan puasa enam. Moga di bulan Ramadhan ini anda semua diberkati oleh-Nya.

Monday, June 24, 2013

Perlimau Keris

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera kepada pembaca blog Naimalkalantani. Moga Sihat selalu. Ok. Kali ini saya nak cakap mengenai perlimau keris. Ha? Macam kurafat je dengarnya. Hmmm, betul ke kurafat?
Post kali ini saya copy dari facebook rakan saya.


Keris Nagasari Emas
photo ping to lanchangkuning4u

Wednesday, June 5, 2013

Tak ada PELAJAR yg teruk, tapi ada GURU yang teruk

Assalamualaikum dan selamat sejahtera kepada pembaca blog naimalkalantani ini. Hari ni saya nak ceritakan mengenai GURU dan PELAJAR. Post ini bersempena hari ulang tahun kelahiran aku yang ke-18. Huhuhu.. lol. jk. Post kali ini bukanlah untuk menyakitkan hati guru-guru yang berada di dunia ini, tetapi untuk mengubah cara kita berfikir. Post ini juga bukan khusus kepada guru-guru sekolah, tetapi semua guru termasuk ibu bapa sendiri. Jom pakat-pakat baca.

Saya ada jumpa pepatah mengatakan "PELAJAR YANG BAIK, LAHIR DARI GURU YANG BAIK". Ataupun pepatah yang lebih kurang macam tu la. Banyak sangat kat google pepatah macam ni.

Sunday, June 2, 2013

Ilmu Wafak

photo ping to blogger

Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada semua pembaca blog saya. Kali ni saya nak terangkan mengenai WAFAK. Gambar di atas ni adalah sebahagian dari wafak. Post kali ini dikreditkan kepada chulahitam yang dikelolakan oleh Cikgu Azizan, Cikgu Silat Gayong. Harap dapat mengambil manfaat. Artikel dari chulahitam ini saya edit untuk nampak kemas dan mudah dibaca, harap tidak mengubah maksudnya.

National Geographic - Fight Masters: Silat



Assalamualaikum dan selamat sejahtera kepada para pembaca blog Naimalkalantani ini. Moga sihat selalu. Lama dah aku tak update blog ni sejak balik dari Kem PLKN Tasik Chini Resort, Pekan, Pahang. Ok, kali ini aku nak bagi anda semua satu link untuk mendownload satu rancangan realiti seni beladiri iaitu SILAT.

Sunday, March 24, 2013

Azimat / Wafak / Amalan, adakah dibolehkan?

photo ping to perubatanislam


Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera kepada sahabat-sahabat sekalian. Kali ni maybe post aku pendek je kot :) 

Kali ni aku nak menerangkan sedikit sebanyak mengenai amalan-amalan sesuatu ayat atau menyimpan wafak atau barang yang memberi fadilat atau faedah kepada diri kita.

Bila aku bercakap mengenai fadilat amalan-amalan, ada sesetengah daripada rakan-rakanku mengatakan benda ini syirik dan tidak dilakukan oleh nabi. Sebagai contoh, bila aku bercakap mengenai amalan-amalan untuk menjadikan badan kita kebal, tak lut dek senjata, limun, dan yang sewaktu dengannya, rakan-rakanku berkata “Naim, Rasulullah pun bila baginda berperang, baginda luka-luka, sahabat ada yang cedera, ada yang mati. Tu dah menunjukkan amalan-amalan kamu ni SYIRIK”

Thursday, March 21, 2013

Kenapa aku Membangkang?

photo ping to google

Assalamulaikum dan salam sejahtera semua. kali ni aku post pasal kenapa aku membangkang kerajaan. Ni adalah post yang disalin dari seseorang warga fb:


Kenapa aku membangkang? Aku ni hidup melarat sangat ke? Tak boleh ke aku hidup macam orang biasa. bangun pagi, pergi kerja, balik kerja, tidur, besok pagi bangun pergi kerja balik. Dapat gaji, bayar hutang, ada balance beli baju sikit, rasa happy dan senyum.

UMUR tak cukup tapi nak BERPOLITIK

photo ping to google

"KAU BOLEH MENGUNDI UMUR 21 TAHUN ! YG NAK SIBUK POLITIK TU NAPE HA NAIM?" 

Malas dah sebenarnya aku nak jawab soalan ni, sebab banyak kali dah aku jawab. Ni aku nak jawab buat kali terakhir. Ok, lets begin..

Cuba baca contoh di bawah ni dulu:
Darjah Satu kau belajar sekolah. Untuk apa? Confirm la untuk jadi pandai pada masa depan & akhirnya akan menghadapi SPM yngg orang nk sangat lulus. Darjah Satu lagi anda semua dah start belajar utk SPM. Lepas tu naik tingkatan, korang akan lebih struggle sebab SPM makin hampir. Lepastu form 4 & 5 lagi la struggle. Nak tanya, kenapa andatak  belajar start daripada umur 17 yang masa tu tahun korang ambek spm? Jawab lah sendiri. Kiaslah macam POLITIK. 
Aku ambil tahu pasal politik sebab nnti PRU14 aku boleh mengundi. Buat persediaan awl. Macam SPM jugalah. Anda semua buat persediaan awal sejak form1 lagi untuk SPM kan? Ni ibarat anda pergi sekola la. Anda pergi sekola untuk SPM umur 17 nanti. Sebab periksa tu periksa besar. So dari anda umur 7 tahun lagi anda belajar untuk tunggu kau 17 tahun tu, nanti senang jawab SPM. Ke masa anda 17 nanti baru anda nak belajar A B C utk SPM?

Macam ada sesetengah manusia tu, dalam TL fb, dari atas sampai bawah post status pasal CINTA. Asal anda bercakap pasal cinta? Lmbat lagi kan nak kawin weh. Asal tak tunggu esok nk kawin hari ni baru cakap pasal cinta? Kenapa tak ada orang tegur hal ni tetapi tegur bila aku post pasal politik, akan naik soal UMUR?

I am malaysian. Dan aku kena ambil tau hal-hal yang berlaku di Malaysia. ikut la ekonomi ke, politik ke, sosial ke, dan yngg sewaktu dgnnya ke.

Negara kita demokrasi. Dalam Perlembagaan Persekutuan, TAK ADA tulis “Budak-budak bawah 21 tahun  tak leh berpolitik”. Sedangkan dalam perlembagaan sendiri ada Kebebasan Bersuara.

Untuk dapatkan kebenaran nanti PRU14 aku boleh mengundi, aku berpolitik dari sekarang. Nanti umur 21 tak susah dah nak pilih parti mana.

Tak salah pun budak bawah umur berpolitik. Sepatutnya dari muda dah dedahkan diri dengan politik so nanti bila dah cukup umur, boleh buat tindakan rasional. Dah cukup pengalaman dan ilmu, rasa-rasa nak ubah malaysia ke arah lebih maju lagi digalakkan. Observations in politics are not made with only 2 or 3 months or 2 and 3 stories. Observe sekarang, tahu sekarang tak payah menggali cerita macam belajar sejarah. Yang penting point nak bahas biar betul, umur bukan faktor boleh bercakap atau tidak. Umur dalam politik hanya satu undang-undang bilamana malaysia membenarkan hanya 21 tahun ke atas untuk mengundi bukan untuk membahas. Janji, point betul dan bukan point memfitnah atau menghasut.

apa yang salahnya kalau budak berpolitik, politik tu kan sebahagian daripada agama. Tak ada had masa untuk ditentukan bila kita boleh berpolitik

POLITIK adalah sebahagian daripada islam. bahasa arabnya ialah 'SIYASAH'. Banyak cabang-cabang islam sebenarnya seperti Jinayah, Siyasah, syariah, akidah, munakahat, faraid dan lain-lain. so, politik juga ada dalam islam. Im Muslim, so?

Result SPM SPM SPM



photo ping to blogger

SPM SPM SPM SPM SPM SPM SPM !!!

Tadi aku buka Twitter, #SPM dah jadi trending walaupun result keluar hari Khamis ni. Ni nak khabak' mai sikit kat candidates SPM.

Awak-awak sekalian, tu result je kot. Exam SPM dah HABIS. Ni ada lak sesetengah manusia forward sms kat aku suruh baca surah-surah masa ambil result. Bagi aku tak ada faedah langsung. Anda semua sepatutnya nervous dan takut masa nak exam tahun lepas tu, bukan sekarang.

Anda semua buat macam mana pun sekarang, result tetap dah keluar just tak dipamerkan lagi je. Lepas tu ada pula manusia yang forward sms lebih kurang macam ni “anda jangan menyesal kalau result anda corot sebab tak forward sms ni (doa) pada 10 kawan yg lain”. Mengong siapa buat sms BERANTAI macam ni. Sms tak dapat menentukan result anda semua. Cuba belajar hukum syarak, hukum akal, hukum adat sikit.

Saturday, March 16, 2013

Membaca Surah Yaasin pada Malam Jumaat Budaya Melayu

photo ping to google


Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada pembaca blog aku yang tak sebeberapa ni. Kali ni aku nak membahaskan mengenai membaca surah Yaasin pada malam Jumaat. Adakah ia mempunyai dalil khusus atau sekadar tradisi orang MELAYU kita? Siapa-siapa yang ada masa boleh baca dan click share post yang aku nak buat agak panjang lebar ni. Amat berguna kpd kita.

Ok, dulu aku ada belajar di sekolah pondok dan ada guru-guru yang alim dalam bidang masing-masing. Dan oleh itu di sini aq nk terangkan berkenaan SURAH YAASIN. Sebab bila hari jumaat saja, ada orang akan post di fb dan twitter “Malam ni malam Jumaat, Jom baca Yaasin”.


Mesti dalam kepala anda semua dah aim, kalau surah Yaasin, tak dapat tidak akan muncul satu masa iaitu MALAM JUMAAT. Di sini aku nak bahaskan perihal MALAM JUMAAT TERSEBUT. Dari apa yg aku telah belajar selama berada di pondok dari form 1-5, Baca Yaasin pada malam Jumaat sebenarnya TIADA NAS (AYAT) DAN DALIL KHUSUS kepadanya. Tiada ayat quran, hadis nabi, fuqoha, ulama-ulama, mahupun Ahli Sufi yg mengatakan 'baca Yaasin malam Jumaat akan dapat fadilat sekian sekian'. Tak Ada! Tetapi diri baca Yaasin tu penuh dengan fadilat sebab ada hadith berkenaan degan baca Yaasin dan fadilatnya. Tetapi bukan tertentu bagi hari tertentu atau masa tertentu.

Membaca Yaasin pada malam Jumaat bukanlah budaya Islam, tetapi budaya MELAYU kita. Aku dah menilik kitab Pati Rahsia karangan Haji Nik Mahmud bin Ismail (Dato Perdana Menteri Paduka Raja Negeri Kelantan), tak ada fadilat bila baca surah Yaasin pada malam Jumaat, TETAPI ada fadilat bila baca surah Yaasin, beberapa kali ulang, kaifiat tulis surah Yaasin, dan macam-macam lagi. Dan tak ada hadith yang mengatakan ada fadilat baca surah Yaasin pada malam Jumaat. 

Ustaz aku di Masrasah Ar-Rahmaniah Pondok Lubuk Tapah, Pasir Mas, Kelantan pun cakap tak ada pengkhususan baca surah Yaasin pada hari sekian-sekian. Dan beliau tegah membuat sedemikian

So, sesiapa yang nak baca surah Yaasin pada malam Jumaat sahaja, bacalah, tiada larangan. Tapi tak ada suruhan Alloh, nabi @ ulama' mengenai tu. Yang ada pun baca Yaasin dan beberapa surah pada hari Jumaat.  Bacalah atas fadilat surah Yaasin. Bukan atas fadilat malam Jumaat. Aku pun dah kaji dalam kitab Hidayatus Salikin Fi Maslak Al-Mutaqin karangan Syeikh Abdul Somad Al-Palembani yang diterjemah daripada kitab Biyadatul Hidayah karangan Imam Ghazali yang diringkaskan sendiri daripada kitab induk beliau (Imam Ghazali) iaitu Ihya' Ulumuddin. Ini kitab Tasawwuf @ Sufi. Ada menyatakan fadilat-fadilat. Tapi tak ada fadilat membaca surah Yaasin pada malam Jumaat. Just ada fadilat baca surah Yaasin.

Dan ada banyak kaifiat dan fadilat surah Yaasin ni sebenarnya. Surah al-Mulk, Dukhan, Sajdah, Waqiah yang ada alim ulama & nabi dah bagi tahu kelebihan suruh baca hari-hari tu tak nak baca. Padahal surah-surah ini lebih pendek berbanding surah Yaasin. Ini tak, kita timbulkan pula tradisi MELAYU baca Yaasin pada malam Jumaat.

So sekarang, janganlah cakap malam Jumaat kena baca surah Yaasin. Ya, bukan senang nak ubah persepsi orang MELAYU kita mengenai ni. Tapi dari apa yg aq belajar, inilah hakikat.

Di sini aku nak menekankan bahawa:

1. Aku bukan bincangkan pasal tahlil atau baca Yaasin beramai, tapi ni post mengenai baca Yaasin pada malam Jumaat.

2. tak ada nas atau dalil yang menunjukkan Yaasin KHUSUS pada MALAM JUMAAT. Bukannya tak ada dalil bahawa baca Yaasin.

3. Di post aku ini tiada larangan untuk baca surah Yaasin pada malam Jumaat.

4. Aku tak cakap pun yang baca surah Yaasin pada malam jumaat tak dapat pahala atau tak boleh.

5. Daripada yang tak baca quran tu, baik baca Surah Yaasin pada malam jumaat, dapat juga pahala.

Apa yang baik dari Alloh, apa yang buruk dari diri aku sendiri, hakikatnya kedua-duanya dari Alloh.

Thursday, March 14, 2013

Menukar format file secara 'bulk'




Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada para pembaca blog aku ni. Lama dah aku tak update blog ni. Sekarang aku jadi suri rumah sepenuh masa je sementara menuggu result SPM (OMG!). Ok, sekarang aku nak menyelesaikan satu masalah yang kebanyakkannyaorang tak tau solusinya. So, dari itu, aku nak terangkan cara nak menukar format file secara banyak (bulk) sekali gus tanpa menggunakan software.

Tuesday, February 12, 2013

FB kerajaan RM1.8 juta. Aku buat FB free of charge je

KERAJAAN MALAYSIA adalah kerajaan paling BODOH di alam semesta. Lebih bodo berbanding kerajaan Planet Nameck. nk wat fan page fb pun sampai 1.8 juta abis dibelanjakan. bangang tahap cipanzi.

petikan malaysiainsider[dot]com:
Each Facebook page cost RM293,072 — Cuti-Cuti 1 Malaysia, Citrawarna 1Malaysia, Karnival Jualan Mega 1 Malaysia, Festival Pelancongan Seni Kontemporari 1 Malaysia, Kempen 1 Malaysia Bersih and Fabulous Food 1 Malaysia. The Citrawarna 1 Malaysia page has so far attracted 20,292 Facebook fans since it was launched on May 21. Mamit said that the RM1.8 million included costs for designing, flash programming and coding, testing
and debugging, uploading and launching the application, system server deployment and campaign management.

Apehal bangang sangat. Designing? Yup, aq paham, design mmg smpai ribu2. Tp ni fb la bodo. Ape sgt yg bleh letak dlm fb tu? Gmbar & video je kowt. Smpai lak ratus2 ribu ha?

Flash programming? Coding? Setan betul. Nk letak celah mana flash dlm fb ha? Nk coding ape lg fb ni ha? Cukuplah Mr.Zukerberg je yg coding der.

Upload pun kena byr ke? Klau g cc upload gmbr pun tak sampai 1jam (baru rm2 sejam)

Launching apps? Ni dh melebih. Nk launch fb pun smpai juta2?

System server? Der.. server fb ko mane bleh beli la. Server die ade dgn Mark.

Campaing man pun nk kene byr ke ha? Aq rasa fb ni free je.. mangkuk ayun.

Sape friend fb aq ni parents die nelayan try angkat tangan jap. Pendapatan keluarga korang bape rm ek? So, pada pendapat aq, kerajaan kita miskin sbb nk launch fb pun smpai 1.8m.. korang yg berpendapatan rendah pun ade fb kan. Kerajaan abis juta2 nk wat fb..