Sunday, October 28, 2012

My Quotes LoL


Masa ni duduk dalam kelas ICU (I Care You), kelas CheMistery... bosan-bosan dengar cikgu bersyarahan, aku suruh la kawan aku tulis benda ni..
ping to Erydj Ramli

Wednesday, October 24, 2012

Tips: Pishing




photo ping to google


Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua pembaca blog aku. Lama dah tak pudate blog ni. semenjak handphone dah tak ada ni. SPM pun tak lama dah ni. Jarang-jarang dah online ni.

Ok. Kali ni aku nak cerita pasal phising. Fishing? Fishing tu memancing la. Ni Phishing. P.H.I.S.H.I.N.G.. Ha gitu. Phising ni, sebenarnya ada kaitan dengan fishing. Fishing sifat dia, pasang cacing kat mata kail,  after that mancing la. Cacing tu sebagai umpan. So, phising pulak, mengumpan user komputer untuk memasukan atau membuat sesuatu yang berbahaya kepada dirinya sendiri. Kata mudah ialah memasukkan password dan username whatever akaun ke dalam laman phising. 

Monday, October 15, 2012

Hudud Adalah Milik Islam

image ping to google

Ok. Kali ini aku akan bicarakan mengenai HUDUD. Tapi bagi sesiapa yang berfikiran sempit, berfikiran menjurus kepada politik semata, dinasihatkan supaya abaikan post ini. Aku bukanlah ustaz utk syarah pasal hudud ni. Tapi aku menggunakan pemikiran yang menolak politik untuk memikirkan hudud ini.

Hmm, HUDUD? Apa yang anda paham? Potong tangan je? Rejam je? Tak kejam ke tu ha? Kejam wooo. Zalim lagi tu. Tapi, cuba anda semua fikir, hudud ni telak termaktub dalam perlembagaan islam sejak lebih 1400 tahun dahulu lagi. I mean AL-QURAN. Al-Quran adalah mukjizat yang diturunkan kepada Utusan Terakhir Muhammad saw. Nabi bagi sekalian alam dan umat pada zaman ini. Tiada mana-mana dalam al-Quran yang kita boleh tolak, waima huruf 'alif' sekalipun. So, kenapa perlu tolak hudud? Sebab kejam ke? 

Sunday, October 14, 2012

Novel: Ranah 3 Warna (sekuel)





Ranah 3 warna karya A.Fuadi (novelis Indonesia)

Novel: Negeri 5 Menara

photo ping to google

Karya A.Fuadi. Diterjemah dari bahasa Indonesia kepada bahasa Melayu. Antara novel islamik tradisional + moden yang terbaik pernah aku baca.

Novel: Sinergi


Sinergi karya Hilal Asyraf “keimanan adala paksi”

Saturday, October 13, 2012

Novel: Takdir



Takdir: Cahaya Yang Tidak Terpendam karya Hilal Asyraf keluaran Galeri Ilmu.

Novel terbaik aku pernah baca. Membuatkan aku terhenti bernafas sebab baca novel ni. Karya fantasinya memanipulasikan kejadian tempat yang memang kita fikir tak logik yang membuatkan aku benar-benar mengiyakannya bagai memang terjadi sekarang di tempat itu. Aku anggap inilah novel yang terbaik karya abang Hilal. Sangat memperngaruhi akal aku.

Friday, October 5, 2012

Aku Minta Maaf


Hampir menitis air mata
Bila program Restu Ilmu
Di pagi hari hening
Tp aku tabah bertahan
Aku sebak
Aku banyak buat dosa kepada si pendidik
Yg kental
yg tak kenal erti penat lelah jerih perih
Membanting tulang empat kerat
Tidak terluang masa bersama si keluarga mereka