Saturday, December 29, 2012

Tak Wajib Mendengar Khutbah Jumaat

gambar sekadar hiasan
ping to Google

Assalamulaikum dan salam sejahtera sahabat-sahabatku sekalian. Harap anda semua in pink always. lol. Selalu bila hari jumaat, aku selalu ke Masjid Besar Bandar TAR Jengka, Pahang untuk menunaikan solat Jumaat. Jarang pergi masjid lain sebab jauh sikit. Ok. Merujuk kepada tajuk di atas, anda semua hairan ke? Fatwa dari mana pula ni si Naim ni bawa. Ada ke khutbah Jumaat tak wajib dengar? Bukan ke wajib? Di sini aku akan menghuraikan serba sedikit mengenainya. Atas huraian aku ni, bukan bermaksud aku cakap anda semua tak payah dengar khutbah. Tetapi ingin mengubah mentaliti orang kita mengenai ini.

Monday, December 3, 2012

Kaedah mudah untuk root ICS 4.0.4 (4.1.B.0.587 & 4.1.B.0.431) tanpa downgrade kepada GB

photo ping to pakcik google

Ok, sejak aku pakai Xperia Neo (MT15i) ni, aku berjaya root bila phone aku versi GingerBread (GB). Tapi bila aku lihat kawan-kawan aku pakai Ice Cream Sandwish (ICS), aku pun mula la nak pakai ICS sebab Jelly Bean (JB) dah release.

Doa musnah sesama Islam, apa komen Dr Asri?

photo ping to google


Bolehkah mendoakan kemusnahan sesama Islam? Apa komen Dr MAZA?, begitulah tajuk petikan ulasan bekas Mufti Perlis, Dr Mohd Asri Zainul Abidin berhubung doa berkenaan yang telah dimuat naik ke dalam Youtube.

Murshid: Doa Hancurkan Organisasi Tidak Salah

photo ping to zaharuddin.net

Pertubuhan Muttaqa Asatizah dan Pendakwah Malaysia (Murshid) berpandangan berdoa untuk menghancurkan sesebuah organisasi tidak salah, jika ia membawa kebaikan.

Pengerusinya Dr Zaharuddin Abdul Rahman (gambar) berkata, doa yang menjurus kepada organisasi, bukan individu, tidak melanggar adat berdoa.

“Sekiranya doa itu dari individu yang dizalimi, maka doa untuk menghancurkan organisasi tertentu (yang bertanggungjawab) dibenarkan.

Tuesday, November 27, 2012

Novel: Leaving Microsoft to Change the World



photo ping to google


Tajuk: Leaving Microsoft to Change the World
Pengarang: John Woods

Novel ni memang gempak la. Tak rugilah habis RM22. Masa dalam kedai buku, sempat la juga usyar-usyar pakcik google pasal buku ni. Banyak ulasan best pasal buku tu. Aku pun beli je la. Ingatkan nak beli buku 9 Nyawa karya RAM. Tp aku lebih tertarik dengan tajuk 'microsoft' dalam novel ni. 

Friday, November 23, 2012

Saya Tak Ada Duit, Macam Mana Nak Bantu GAZA?

photo ping to langitilahi

Assalamualaikum semua warga blog naimalkalantani.com. Dunia kini sedang kecoh isu Palestin kena serang dengan Israel LAKNATULLAH. Kita di sini hanya mampu berdoa dan mmberi sumbangan. Ok. Sekarang aku nak sharing post dari LangiIlahi milik pengarang novel terkemuka Malaysia, iaitu saudara Hilal Asyraf... Mempersembahkan post beliau:

Semua sedia maklum, bahawa saudara kita di Gaza sekarang sedang galak diserang oleh rejim zionis Israel bermula malam 1 Muharram 1434H. Sekarang, usaha-usaha untuk membantu saudara kita di sana sedang berjalan dengan hangat. Antara yang mengusahakan bantuan adalah NGO HALUAN di bawah bironya HALUANPalestin dan Aqsa Syarif. Kami di LangitIlahi.Com berusaha apa yang kami mampu untuk memberikan kesedaran akan hal ini, mempromosikan derma dan sebagainya.

Monday, November 19, 2012

Novel: Nama Atas Kertas





Title: Nama Atas Kertas

Writer: Nasron Sira Rahim


Mengisahkan dua orang polis muda yang ingin menyiasat mengenai pembunuhan. Sebuah novel thiller logik akal dan memerlukan anda berfikir ke tahap maksimum. Aku pun pening baca novel ni. Bagi aku, hanya ahli matematiklah yang dapat selesaikan puzzle yang diberikan oleh pembunuh itu. Sebab ahli matematik sangatlah genius.

Sunday, October 28, 2012

My Quotes LoL


Masa ni duduk dalam kelas ICU (I Care You), kelas CheMistery... bosan-bosan dengar cikgu bersyarahan, aku suruh la kawan aku tulis benda ni..
ping to Erydj Ramli

Wednesday, October 24, 2012

Tips: Pishing




photo ping to google


Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua pembaca blog aku. Lama dah tak pudate blog ni. semenjak handphone dah tak ada ni. SPM pun tak lama dah ni. Jarang-jarang dah online ni.

Ok. Kali ni aku nak cerita pasal phising. Fishing? Fishing tu memancing la. Ni Phishing. P.H.I.S.H.I.N.G.. Ha gitu. Phising ni, sebenarnya ada kaitan dengan fishing. Fishing sifat dia, pasang cacing kat mata kail,  after that mancing la. Cacing tu sebagai umpan. So, phising pulak, mengumpan user komputer untuk memasukan atau membuat sesuatu yang berbahaya kepada dirinya sendiri. Kata mudah ialah memasukkan password dan username whatever akaun ke dalam laman phising. 

Monday, October 15, 2012

Hudud Adalah Milik Islam

image ping to google

Ok. Kali ini aku akan bicarakan mengenai HUDUD. Tapi bagi sesiapa yang berfikiran sempit, berfikiran menjurus kepada politik semata, dinasihatkan supaya abaikan post ini. Aku bukanlah ustaz utk syarah pasal hudud ni. Tapi aku menggunakan pemikiran yang menolak politik untuk memikirkan hudud ini.

Hmm, HUDUD? Apa yang anda paham? Potong tangan je? Rejam je? Tak kejam ke tu ha? Kejam wooo. Zalim lagi tu. Tapi, cuba anda semua fikir, hudud ni telak termaktub dalam perlembagaan islam sejak lebih 1400 tahun dahulu lagi. I mean AL-QURAN. Al-Quran adalah mukjizat yang diturunkan kepada Utusan Terakhir Muhammad saw. Nabi bagi sekalian alam dan umat pada zaman ini. Tiada mana-mana dalam al-Quran yang kita boleh tolak, waima huruf 'alif' sekalipun. So, kenapa perlu tolak hudud? Sebab kejam ke? 

Sunday, October 14, 2012

Novel: Ranah 3 Warna (sekuel)





Ranah 3 warna karya A.Fuadi (novelis Indonesia)

Novel: Negeri 5 Menara

photo ping to google

Karya A.Fuadi. Diterjemah dari bahasa Indonesia kepada bahasa Melayu. Antara novel islamik tradisional + moden yang terbaik pernah aku baca.

Novel: Sinergi


Sinergi karya Hilal Asyraf “keimanan adala paksi”

Saturday, October 13, 2012

Novel: Takdir



Takdir: Cahaya Yang Tidak Terpendam karya Hilal Asyraf keluaran Galeri Ilmu.

Novel terbaik aku pernah baca. Membuatkan aku terhenti bernafas sebab baca novel ni. Karya fantasinya memanipulasikan kejadian tempat yang memang kita fikir tak logik yang membuatkan aku benar-benar mengiyakannya bagai memang terjadi sekarang di tempat itu. Aku anggap inilah novel yang terbaik karya abang Hilal. Sangat memperngaruhi akal aku.

Friday, October 5, 2012

Aku Minta Maaf


Hampir menitis air mata
Bila program Restu Ilmu
Di pagi hari hening
Tp aku tabah bertahan
Aku sebak
Aku banyak buat dosa kepada si pendidik
Yg kental
yg tak kenal erti penat lelah jerih perih
Membanting tulang empat kerat
Tidak terluang masa bersama si keluarga mereka

Saturday, September 29, 2012

Novel: Fiksyen 302



Sesiapa yang ada duit lebih, aku sarankan beli novel ni. Aku jamin, 100% anda semua tak akan rugi. Aku sudah baca. Novel ini boleh membuatkan anda semua jadi GILA.  Serius aku cakap! Aku sudah alami. Serius aku hampir-hampir jadi gila & aku tak dapat teruskan baca novel ni lagi. Aku stop sekejap, lepas tu sambung balik.

Thursday, September 20, 2012

Mengapa Perlu Simpan Emas?

Tahukah Anda?

photo ping to nowiknow


Amerika mempunyai rezab emas terbanyak di dunia iaitu 74%? Tetapi Malaysia mempunyai hanya 1.4% sahaja. Mengapa negara yang menguasai wang kertas dan mencetak sesuka hati, mereka menyimpan emas sebanyak itu? Mari kita kaji.

Thursday, September 13, 2012

20 Fakta Menarik Tentang Islam




Berikut adalah beberapa fakta menarik tentang Islam yang saya petik dari beberapa senarai di intenet.
  1. Tahukah Anda? Ternyata Nama yang Paling Banyak Diguna di Dunia adalah “Muhammad” disusuli dengan nama “Jack”.
  2. Albania merupakan negara satu-satunya di benua Eropah yang 90% penduduknya beragama Islam
  3. Perkataan-perkataan berikut ini adalah berasal dari bahasa Arab : Algebra, Zero, Cotton, Sofa, Rice, Candy, Safron, Balcony, bahkan `Alcohol’ juga berasal dari bahasa Arab, Al-Kuhl, yang mempunyai erti “bubuk” yang kemudiannya diserap ke dalam bahasa Inggeris.
  4. Beberapa ayat di dalam Al-Qur’an menggambarkan pentingnya persamaan hak antara lelaki dan wanita (secara perhitungan matematik). Kata “Lelaki” dan “Wanita” di dalam Al-Qur’an sama-sama berjumlah 24
  5. Islam merupakan agama yang pertumbuhannya paling cepat di dunia menurut banyak sumber, dijangkakan akan menjadi agama nombor 1 di dunia pada tahun 2030
  6. Jikalau sekarang Al-Qur’an dihancurkan, maka versi arab dari Al-Qur’an akan segera direcover oleh jutaan muslim, yang disebut “Huffaz” yang telah menghafalkan kata-kata di dalam Al-Qur’an dari mulai awal sampai dengan akhir ayat.
  7. Pemeluk Islam bertambah 2,9% per tahun. Pertumbuhan ini lebih cepat dibandingkan dengan pertumbuhan jumlah penduduk bumi sendiri yang hanya 2,3% per tahun.
  8. Berdasarkan data dari Kementerian Pertahanan Amerika Syarikat. Dianggarkan seramai 15,000 orang yang beragama Islam berkhidmat dalam US Militari ( Stats 1997).
  9. Seramai 8 juta orang Muslim yang kini ada di AS dan 20.000 orang AS masuk Islam setiap tahun setelah peristiwa 9/11
  10. Jasad Nabi Muhammad pernah ingin dicuri 2 kali, namun kedua2nya gagal dan salah satu yang mencuri dihilangkan oleh Allah dari bumi
  11. Al Qur’an adalah satu-satunya kitab suci yang boleh dihafal jutaan manusia (Hafidz/penghafal Al Qur’an) sehingga keaslian/kesuciannya selalu terjaga.
  12. Jika agama lain mempunyai lebih dari 4 versi kitab suci yang berbeda satu dengan lainnya, maka Al Qur’an hanya ada satu dan tak ada pertentangan di dalamnya:
  13. Para astronaut telah menemukan bahawa planet Bumi itu mengeluarkan semacam radiasi yang berpusat di kota Mekah, tepatnya berasal dari Ka’Bah. Yang mengejutkan adalah radiasi tersebut bersifat infiniti (tidak berakhir), radiasi tersebut menembus planet mars dan masih berlanjutan. Peneliti mempercayai bahawa radiasi ini memiliki karakteristik dan menghubungkan antara Ka’Bah di di planet Bumi dengan Ka’bah di alam akhirat.
  14. Kata-kata terakhir Nabi Muhammad sebelum wafat adalah “Ummatii … ummatii …ummatii” yang mengungkapkan betapa besar cinta Baginda kepada umatnya.
  15. Solat yang pertama dilakukan oleh Rasulallah Saw menghadap Masjidil Haram adalah solat Asar bersama para sahabat, setelah sebelumnya berkiblat ke Masjidil Baitul Maqdis selama 16 bulan.
  16. Sebanyak 23 kali perang semasa Rasulullah memimpin, hanya sekali kekalahan yang di derita kaum muslimin, yakni, perang uhud.
  17. Musa A.S adalah nama yang paling sering disebut dalam Al-Qur’an, sedangkan Maryam adalah satu2nya nama perempuan yang disebut dalam Al-Qur’an.
  18. Semua anak Nabi Muhammad, yakni, Al-Qasim,Abdullah dan Ibrahim, meninggal kurang lebih pada usia 2 tahun. Allah sengaja memanggil mereka lebih awal agar kaum muslimin tidak mengangkat mereka menjadi rasul yang baru.
  19. Hajar Aswad itu diturunkan dari syurga, warnanya lebih putih daripada susu, dan dosa-dosa anak cucu Adamlah yang menjadikannya hitam.
  20. Al Khawarizmi (matematik), Jabir Ibn Hayyan (kimia), Ibnu Khaldun (sosiologi dan sejarah), Ibnu Sina (kedoktoran), Ar Razi (kedoktoran), Al Biruni (fizik), Ibnu Batutah (antropologi) adalah contoh dari ratusan cendikiawan muslim yang menjadi rujukan dalam ilmu pengetahuan moden.
sumber: blogger

Infografik: Hidup Pengasas Apple, Steve Jobs


Walaupun Steve Jobs telah pergi, berita mengenai beliau masih lagi hangat diperkatakan, dimana ianya juga turut sama telah dirancang, sebuah filem khas berkenaan dengan beliau akan dikeluarkan. Sepanjang hidup beliau, pelbagai perkara beliau telah bawakan, merevolusikan pelbagai industri, dari industri animasi, sehingga ke perkomputeran, dan telefon pintar serta tablet.

Bagi yang berminat, anda boleh mengikuti kisah hidup beliau dalam bentuk yang amat interaktif sekali, dipersembahkan dalam sebuah bentuk infografik yang menarik dan ringkas.



Jika anda ingin mengenalnya, silalah menonton file Pirates of the Silicon Valley

Khatimun Nubuwah



Menurut mafhum hadis yang dipindahkan daripada Imam At-Tarmizi r.a katanya: Sesiapa melihat KHATAMUN NUBUWWAH dalam keadaan berwuduk;
Pada waktu Subuh nescaya dipelihara oleh Allah akan dia hingga ke petang.
Pada waktu Maghrib terpeliharalah dia hingga ke pagi.
Ketika berjalan atau bermusafir maka jadilah sepanjang perjalanannya berkat dan selamat.
Sesiapa yang mati dalam tahun tersebut, maka dimatikan dalam iman.

Bagaimana?

Tanda Khatamun Nubuwwah pada diri Nabi Muhammad S.A.W menunjukkan Nabi S.A.W adalah penamat/penutup segala Nabi dan Rasul.Tanda ini berada pada belikat Rasullullah S.A.W.

Para ulama berbeza pendapat mengenai bentuknya. Yang paling masyhur tanda itu seperti telur burung merpati, iaitu berbentuk gumpalan daging yang menonjol disebelah kiri di bahagian atas, memancarkan cahaya, tampak berwibawa dan berbau wangi.

Antaranya sesiapa yang menjadikan tanda Nubuwwah Nabi S.A.W ini sebagai perhiasan di rumah, maka ahli rumah tersebut akan terpelihara ALLAH daripada penyakit taun dan wabak, terhindar dari kebakaran dan kecurian sepertimana sabda Nabi S.A.W yang diriwayatkan oleh Saidina Ali R.A di dalam Kitab Mahamatnainiah, yang bermaksud:

Sesiapa yang menjadikan lukisan KHATAMUN-NUBUWWAH aku perhiasan, dipelihara oleh Allah baginya daripada penyakit taun dan wabak dan tidak mati melainkan mati dalam iman dan dimasukkan ke dalam syurga tanpa hisab.

Dan di dalam hadis yang lain yang diriwayatkan daripada Anas R.A Nabi Muhammad S.A.W bersabda yang bermaksud: "Bermula rumah yang ada lukisan KHATAMUN-NUBUWWAH AKU di dalamnya, maka dipelihara oleh ALLAH baginya daripada kebakaran dan kecurian, dan daripada tiap-tiap musuh, dantidak dimatikan melainkan tempatnya di Syurga dan diluaskan oleh ALLAH kuburnya dan diterangi olehnya dengan cahaya"

Amalan Khatamun Nubuwwah

Antara faedah yang ada dari pengamalan Khatamun Nubuwwah ini adalah sebagai pagar diri selain 1001 faedah yang lain. Cara beramal adalah diwaktu pagi dan petang serta semasa keluar rumah.

Caranya adalah:

(1) Makrifatkan kalimah dibawah di atas kening kita

اللهُ وَحْدَهُ لاَ شَـرِيْكَ لَهُ
Allah jualah tuhan yang tunggak tiada bersekutu baginya

(2) Makrifatkan kalimah di bawah di atas dada kita

محمدٌ عَبْدُهُ وَرَسُـوْلُ
Muhammad itu hambanya dan utusannya

(3) Makrifatkan kalimah dibawah di atas bahu kanan

تَوَجَّهُ حَيْثُ شِـئْت
Berhadaplah engkau ke mana-mana sahaja yang engkau kehendaki

(4) Makrifatkan kalimah dibawah di atas bahu kiri 

فَإِنَّكَ مَنْصُـوْرُ
maka sesungguhnya engkaulah yang mendapat pertolongan (kemenangan)

Dalam perubatan islam , ayat ini dibaca lalu ditiup pada tapak tangan lalu ditunjukkan kepada pesakit, ini adalah salah satu kaedah pancaran tapak tangan yang sering digunakan.

Saturday, September 8, 2012

Selling MP3 Clip in CHEAPEST price




Description:

1. Audio format support: MP3, WMA, WMV.
2. Compact & Stylish
3. Support up to 8gb external micro SD card.
4. Can be used as card reader.
5. High speed USB2.0.

Pertandingan Teka-Teki: Beras


ptehoto credit to: facebook

Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada seluruh rakyat dunia. Hari ni aku ada satu teka-teki. Sesiapa yang dapat jawab dengan tepat soalan ni, akan diberikan hadiah berupa topup Maxis @ Celcom sebanyak RM5. Sesiapa yang confius dengan soalan ni, boleh berbincang dengan rakan-rakan di bahagian comment

Syarat dan peraturan:

Friday, September 7, 2012

Malam Pendekar UiTM Pahang 2011


Post ni rasanya terlalu lama dah. Tahun lepas ni. Malam Pendekar GAyong kat UiTM Pahang. Ramai yang hadir menonton dan ramai anak-anak gayong turun buat demo. Dari Chini, Kuantan, Wilayah Persekutuan, UiTM jengka dan ada pertubuhan lain yang dijemput untuk buat demo antaranya ialah Silat Cekak UiTM Jengka dan Capoeira UiTM jengka. Best weh.. silalah lihat demo-demo di bawah.. Semua video ni original aku yang rakam kat tepi gelanggang guna phone kawan aku..

Saturday, September 1, 2012

Kelemahan Pistol


image credit to: pakcik google

Ada orang tanya kepada aku, "Buat apa mahu belajar silat? Sekarang orang pakai pistol dah. Kau baru je nak buka langkah, dia sudah tembak kau dah"

Sebenarnya saya ada Jawapan kepada kenyataan ni.

Thursday, August 30, 2012

Student Pandai vs Student Bodoh

photo credit to wordpress 


Pelajar pandai: Akan dibawa oleh cikgu ke kem-kem akademik, seminar-seminar kecemerlangan, kem-kem tarbiah, kem ibadat, dan segala bagai lah.