Thursday, September 8, 2016

IDM vs EagleGet

photo credit to timg


Bagi kaki download dan kaki movie, nama Internet Download Manager (IDM) tidak asing lagi dalam seantero dunia tersebut. Sebut saja IDM, memang dalam kepala akan takrifkan “downloader yang paling laju abad ini”. Ya, begitu juga aku, bertahun-tahun berkecimpung dalam bidang IT, memang aku hanya menggunakan IDM sahaja untuk download.

Sehinggalah satu ketika…

Semasa aku praktikal, IDM ada beberapa masalah untuk digunakan dalam firma yang aku jalani latihan industri ini. Jadi aku teringatlah satu downloader yang rakan aku sarankan, iaitu EagleGet (EGT). Dia sarankan lama dah, dari aku semester 4 kalau tak salah, tapi aku buat tak endah kerana IDM is the best downloader ever. Tapi waktu aku praktikal, aku terpaksa cari solusi bagaimana untuk download dengan laju sama seperti IDM.

Wednesday, September 7, 2016

Naim AlKalantani: Mulakan perniagaan dengan PTPTN



“Kalau nak kaya, berniaga”
- Ayah

Minggu lepas baru keluar ebook Indienomics, sebuah kompilasi buku 23 orang tokoh dalam bidang ekonomi merdeka. Aku membacanya, sangat inspire dan membuatkan aku ingin berniaga kembali. Aku baca buku tu. Melihat Agenda Awani bersama Mutalib Uthman dan MatRodi. Menonton BERNAMA bersama Mutalib Uthman dan Johan Ropi.

Timbul satu idea dalam kepala aku, mengapa tidak aku menulis pengalamanku seperti 23 anak muda tersebut?

Sekarang jari-jari mungil sedang menari-nari secara ghairah di atas papan kekunci. Ceritaku mungkin tidak sama dengan tokoh-tokoh tersebut, kerana tokoh tersebut telah berjaya sehingga kini, tetapi aku tidak sepenuhnya berjaya kerana diri aku sendiri yang pemalas dan atas beberapa faktor persekitaran yang tidak mengizinkan. (ok, aku malas, tu je mudah cakap). Tapi dari cerita ini, mungkin boleh kau dapat beberapa idea dan tips berguna yang akan kucoretkan sebentar lagi. Kalau nak dibandingan dengan penulis-penulis Indienomics pun, aku tak layak, sebab aku hanyalah run business, bukan create a job. Tetapi hayati dan bacalah tulisanku ini sehingga habis.

Kisah bermula pada penghujung 2013...

Ketika itu aku dapat masuk ke politeknik. Aku dapat juga tawaran sambung belajar di UiTM. Tapi aku pilih politeknik sebab ia lebih cool, yelah, bidang aku minat (dulu) kan, bidang Programming. Sebelum masuk politeknik tu, aku belajar di tingkatan 6, lepas tu aku faktab, aku drop. Bosan. Jadi waktu tu aku tolong kawan berniaga, dapat duit sikit. Dan aku ada juga jalankan perniagaan lain sikit.