Friday, December 5, 2014

1 plus 1 not always 2

Selasa lepas lepak library baca buku. Kebetulan lecturer Descrete Math aku sem lepas ada dalam library. Aku buka phone, aku tanya dia, "Encik, tolong tengok betul tak quations ni?".

Lepas tu aku borak lagi.

Aku: Encik, nengok dah Lucy?
En: Dah.
Aku: Betul lah "one plus one is not always two?"
En: Hahaha. Betul la tu.
Sepatah je dia jawab, persoalan 2-3 bulan lepas aku dah terjawab. How come 1+1 now equal two.

Encik cakap "BINARY".

Kenapalah aku tak terfikir dari awal.

Dia ada cakap lagi “kalau awak belajar math tinggi lagi, awak akn cakap "lecturer ni bodoh ke apa?" Lucy tu, diatas kemampuan manusia, saya pun tak belajar lagi macam mana 'masa saja yang menentukan ukuran'. Dan mungkin juga Lucy hanya teori yang dicipta tanpa saintifik. Sebab sah-sah dah tulis sci-fi. Saya tak tahu juga, tak boleh nak cakap apa-apa.”.

Dan aku sempat suggest untuk lecturer tu tonton Interstellar Movie

~ Sekarang sedang menonton NUMB3RS. Dr. Alinor ada sebut masa di Seminar Pemikiran Hamka '14, Jadi aku nak cabar diri aku supaya tonton. sekarang baru habis tonton season 1 episod 4.

Dr. Alinor juga respon aku, "boolean number, 1 plus 1 is 1".

No comments:

Post a Comment

komen dan kritikan amat digalakkan