Tuesday, November 25, 2014

11A untuk SPM

Sekolah Bukan Penjara Universiti Bukan Kilang
Zul Fikri Zamir
Bukan nak kutuk. Tapi nak cakap. Memang realiti.

Budak-budak SPM, belajar dengan tekun, memang nak 11A+ punya untuk SPM mereka.
Tapi, lepas SPM nanti, buku kemana, ilmu kemana.

Mereka study untuk SPM. Tapi aku tak pasti mereka perasan atau tidak bahawa mereka bukan study untuk ilmu.

Kau dapat Ph.D, master, SPM bagus, diploma bagus, ijazah bagus, kau kena ingat bahawa tu sijil berapa tahun lepas punya.


Dalam kajian, kalau kau buat macam tu, just 20% yang kau ingat masa kau belajar.

Kau belajar untuk SPM buat apa? Benda tu tak kekal. Belajarlah untuk stimulasi akal. Belajarlah kerana minat. Belajarlah kerana kau dahaga ilmu. Bukan belajar untuk SPM.

Aku memang fcuk gila siapa belajar untuk exam.

Aku? Ya, aku memang fcuk pendidikan formal. Sebab aku rasa dikongkong secara tak logik. Tapi aku boleh katakan aku suka ilmu. Aku suka belajar benda-benda baru.

Aku baca The Malay Dilemma (Tun Mahathir), dan ada org sebut mengenai 'Melayu kritik Melayu' sebulan selepas aku baca buku tu. Tapi aku boleh ulas balik Tun cakap apa pasal Melayu.

Nampak? Bukan nak bangga. Tapi kalau kau belajar sebab ilmu, maka kau tak perlu hafal, tapi kau perlu baca.

Di sekolah dahulu, aku disuruh untuk menghafal. Sampai sekarang aku tak tahu apa fungsinya.

Ada cikgu beritahu dan aku pegang benda ni “awak jangan hafal, tapi awak ingat”.

Buku ni ada lagi kat aku 7 buah. Rm20 sebuah. Pos rm6. Take it or leave it. 0129611812

No comments:

Post a Comment

komen dan kritikan amat digalakkan