Sunday, July 13, 2014

Faisal Tehrani: Perempuan Nan Bercinta

photo credit to blogger

Setelah menelaah sekian lama Perempuan Nan Bercinta (PNB) karya Faisal Tehrani (FT), maka khatamlah sudah karyanya aku baca.

Bila sudah khatam, aku google 'review perempuan nan bercinta'. Aku baca review. Rata-rata yang memberi komen (selain di GoodReads), memuji karyanya tanpa diskriminasi terhadap keSYIAHan bukunya.

Review tu dah lama, yang aku pasti bukan review yang dikeluarkan selepas pengharaman PNB oleh JAKIM. Aku cari review yang selepas pengharaman, tapi tak ada banyak.

Ok macam ni la, lepas aku baca, aku fikir benda paling asas, "kat mana yang haramnya buku ni?".

Rata-rata yang komen di review blog-blog, semuanya hentam FT secara mengkhinzir buta. Ada jugak yang tak baca pun, tapi ijtihad atas JAKIM.

Friday, July 11, 2014

Better never than late?

BETTER NEVER THAN LATE or BETTER LATE THAN NEVER?


Ada pepatah mengatakan bahawa ‘better late than never’. Tapi mengikut kajian empirikal aku buat, kebanyakan cikgu (termasuk lecturer dan tenaga pengajar lain) menggunakan ‘better never than late’.

Beberapa kali sudah aku terlewat ke kelas. Lewat 10 minit, kadang-kadang lewat satu jam pun ada. Sebab tak sedar daripada tidur. Letih.

Logos kali ini ialah aku tak faham sama ada cikgu-cikgu ni berpegang kepada frasa yang mana satu. Bila pelajar lewat ke kelas, guru kunci pintu. Guru marah. Mereka kata “baik awak tak payah datang, dah lewat dah ni”.

Actually aku tak faham apa yang cikgu nak dalam soal ini. Ya, tidak dinafikan bahawa mereka nak pelajar mereka datang awal. Tapi, tapi kalau pelajar tu ada masalah yang perlu diselesaikan dahulu, macam mana? Ada kecemasan ke. Terlewat bangun ke. Terlupa ada kelas ke. Pelajar itu juga manusia, bukannya android.

Friday, July 4, 2014

Zon menutup aurat

photo credit to abusholihin


Aku lama dah melihat sign ni di sesetengah masjid yang aku lawati. Aku hairan. Kenapa perlu ada sign macam ni? Pelik. Aku nak membahaskan secara universal sign ni.

Aku ni, nak dikatakan belajar agama dengan tekun, tak juga. Tapi, aku tak pernah dengar la pula ada zon untuk menutup aurat. Ok kita bincang dalam skop Islamis. Aku tak pernah dengar mana-mana nas atau ayat yang mengatakan perlunya menutup aurat di kawasan masjid. Yang aku pernah dengar, orang Islam perlu menutup auratnya bila ada manusia ajnabi dengannya. 

Wednesday, July 2, 2014

Hantu Malaysia

Benda ni lama dah aku nak update dalam blog, tapi terlupa. Ok, lets begin.

Dulu masa aku kecil, aku selalu la juga tonton cerita hantu. Cerita Momok. Ada yang kelakar, ada yang seram la juga. Tapi lepas aku habis waktu kanak-kanak aku, aku kadang-kadang terfikir juga beberapa persoalan asas mengenai hantu ni.

Aku kadang-kadang pelik, kenapa ada hantu? Macam mana hantu tu boleh wujud. Padahal dalam sejarah peradaban manusia, aku tak jumpa pun karya-karya sastera yang menulis perihal hantu ni.

Seterusnya, kenapa hantu tu mesti perempuan? Ataupun memang tak ada hantu lelaki? Dari aku kecil sampai besar, semua hantu perempuan yang muncul dalam tv tu. Aku naik hairan dah. Mana generasi hantu lelaki? 

Lepas tu, kenapa hantu mesti hodoh dan tak cantik? Aku ada tonton Twilight, vampire mereka hensem dan menawan. Kalau aku dapat kekasih macam vampire dalam Twilight tu pun, aku sanggup je tidur sekatil dengan dia. Cantik tu. Aku tak faham kenapa hantu mesti hodoh. Dah la hodoh, lepas tu rambut serabai macam tak pakai shampoo setahun dah.

Apabila agama diinstusikan

photo just decoration. photo ping to humanitarianforum

PEGANGAN KEPERCAYAAN


Kassim Ahmad dihukum murtad dan pembawa ajaran sesat di Terengganu. Jamil Khir cakap hukuman murtad itu hanya sah di Terengganu, di negeri lain tidak. Apa punya menteri aku tak tahu la Jamil Khir ni.

Sekarang aku bukan nak cakap mengenai kenapa Kassim Ahmad dilabel sebagai murtad, sebab aku pun tak follow up isu ini.

Tapi aku nak mengatakan bahawa, jika sesuatu agama dilembagakan, makan akan jadi masalah. Kerajaan yakin bahawa ajaran Islam A benar, dan ajaran islam lain salah. Maksudnya ajaran Islam lain itu terus dihukum salah dan tidak boleh diamalkan dan dilabel sesat. Ini adalah maksud mudah ‘agama dilembagakan’.

Aku tak tahu mana datang perlembagaan yang seperti ini. Benda ini tak sepatutnya dilembagakan atau diinstitusikan. Kita tidak boleh mengetahui tahap keimanan & pegangan seseorang.

Sepatutnya, jika ada perbezaan pendapat seperti ini, kita mestikan adalah projek dialog atau debat. Kita debat antara yang berbeza pandangan. Bukannya label terus seseorang yang berlainan ajaran dengan ajaran yang telah dilembagakan.