Sunday, June 29, 2014

Berandal; membunuh budaya timur

photo credit to screenrant
First for all, aku tak reti sangat nak buat review untuk filem. Selalunya aku boleh buat review untuk buku, tapi tu pun aku tak tulis. Tapi kali ni aku nak la buat sikit. Tak banyak.

Review filem, orang boleh taip sesuka hati mereka kalau nak review dari segi plot dan jalan cerita. Tapi kalau tulis dari segi 'mesej yang disampaikan', bukan semua orang akan temu benda yang sama. Kadang-kadang review tulis mesej lain, tapi kita dapat mesej lain. Moralnya, bukan semua orang dapat mesej yang sama. 

Tapi kali ni aku nak lebihkan dari segi plot. Sebab mesej, tak semestinya kita akan dapat mesej tu bila kita usai tonton filem tu, mungkin makan masa yang lama sehingga berbulan-bulan di atas empirikal kita sendiri.

Friday, June 27, 2014

Sekolah Kluster Kecemerlangan: untuk siapa?

gambar sekadar hiasan. credit to nur_jihah instagram


Sebelum apa-apa, mari kita selami falsafah Sekolah Kluster Kecemerlangan. Sekolah kluster ialah satu jenama yang diberi kepada sekolah yang dikenal pasti cemerlang dalam klusternya daripada aspek pengurusan sekolah dan kemenjadian murid. Pewujudan sekolah kluster bertujuan melonjakkan kecemerlangan sekolah dalam sistem pendidikan Malaysia dan membangun sekolah yang boleh dicontohi oleh sekolah dalam kluster yang sama dan sekolah lain di luar klusternya.

Aku kadang-kadang terfikir, apa gunanya title sekolah kluster ini? Sekolah kluster ini untuk siapa sebenarnya? Adakah untuk pelajar? Atau untuk guru? Kalau untuk pelajar, apa yang pelajar dapat nanti?

Kita sedia maklum bahawa pendidikan itu penting? Tapi kita tak pernah tanya, kenapa sekolah itu penting?

Aku bukanlah nak perlekehkan title sekolah kluster ataupun dasar PIPP. Tapi aku masih keliru. Dulu sekolah aku pun sibuk nak kejar title ni. Tapi pentadbiran tak bagi tahu dengan details apakah yang akan kami (pelajar) dapat bila sekolah itu dapat title sekolah kluster.

Dalam buku Reformasi Pendidikan (jilid 1), ada dinyatakan mengenai sekolah BESTARI dan sekolah kluster.

Tuesday, June 24, 2014

Falsafah Disiplin

Ada tak anda berfikir perkara yang paling fundamental mengenai sesuatu peraturan yang digubal. Perkara paling asal ialah; mengapa peraturan itu dicipta?

Pertama; adakah untuk mencari sumber kewangan dengan hasil denda daripada si fulan yang melanggar peraturan?

Kedua; adalah untuk menyedarkan si pesalah bahawa perkara itu mengakibatkan keadaan menjadi tidak tenteram?

Ketiga; adakah untuk memberi ruang kepada hak-hak orang lain dengan hak yang saksama dan adil? (contoh: kita bawa kereta 120km/j. Tapi signboard tulis hanya 60km/j sahaja yang dibenarkan. Dan pengguna jalan raya lain merasa bahawa hak-hak mereka dilanggar kerana mereka menggunakan jalan raya yang sama)

Yang manakah falsafah sesuatu peraturan itu dicipta? Mengapa sesebuah undang-undang wujud?

Tuesday, June 17, 2014

Cinta Platonik - Delta's

sebahagian Delta's

Cinta platonik. Pertama kali aku dengar istilah ni masa ada drama Melayu ala-ala Samarinda tu dalam tv. Memang betul adanya cinta platonik. Aku tak nafikan.

Hari-hari aku buka Wechat aku. Melihat rakan-rakan Delta saling usik-usik mengusik. Warga Delta kata, Ijad cintakan Syida. Warga Delta kata, Upp cintakan Aina. Aku secara peribadinya tidak kisah.

Bukan tidak kisah merasa mereka untuk bercinta. Tapi aku rasa girang dalam hati. Sahabat-sahabat baikku berceloteh mengenai cinta di dalam maya.

Tidak kurang juga ada yang ingin kahwin awal. Ada yang ingin anak ramai. Ada yang berbalah sebab nak kahwin awal. Ada yang merajuk sebab diejek tak nak kahwin.

Bersyukurlah jadi rakyat Malaysia...

Bila aku mempersoalkan "kenapalah aku lahir di malaysia", ada saja orang datang bash. 

Anda semua baca buku-buku kroni sajakah?
Follow media arus perdana sajakah?
Baca buku2 klisĂ© sajakah? 

Bila anda baca buku2 kiri? 
Baca buku-buku yg telah di ban oleh KDN?
Buku-buku rare?
Baca zine-zine?

Menulis itu satu perjuangan

Ada org tanya aku; kenapa aku post something kat FB dan bila org komen, aku tak reply balik? 

Jawapannya mudah. Sebab aku dah jawab soalan-soalan & persoalan-persoalan itu di dalam blog. Bosan jawab panjang-panjang. Semua soalan-soalan & kritikan yang aku dapat tu, dah jadi klisé, semua dah ada dalam blog aku, just anda scroll balik sahaja.

Dan satu lagi
Kebanyakkan isu-isu yang aku update kat Facebook itu, aku dah memang study isu tu. Dan isu tu sebenarnya berlegar dalam lingkungan yang sama sahaja. Aku just twist balik persoalan aku tu. 

Maka adalah orang cakap "Cakap saja dalam Facebook kalau tak dilaksanakan tak ada guna" (atau lebih kurang mcm tu)

Jawapan aku mudah; tak semua situasi utk kita gunapakai kaedah tu. Ada certain-certain situasi saja yang boleh guna. Anekdot mudah, kita belajar Darjah Satu, Darjah Dua, sampai Form 5, kita ambil SPM. Tapi kenapa kita belajar dari Darjah Satu? Sebab nak ready utk SPM. kenapa kita tak belajar Darjah Satu, dan esok praktikal terus (SPM)?. 

Agama itu mengharmonikan

Ada satu hari aku menonton kuliah dari ustaz Fikri (kalau tak salah tu la nama dia). Dia tu dulu Hindu, dan sekarang islam. Banyak jawapan yang aku dapat daripadanya atas persoalan-persoalan yang bermain di minda aku.

Mudahnya aku cakap, islamis kini nak orang dakwah bani kafir, tapi menggunakan quran & hadith semata. Bukan aku ckp tak boleh, tapi bkn mudah kafir utk percaya quran & hadith sbb mereka tidak mengimaninya.
Sepatutnya islamis yang nak berdakwah ini, berfikir sepertimana kaum kafir berfikir. Dari itu, kita akan dapat melihat bagaimana untuk menyanggah hujah puak-puak kafir.

Kita belajar quran, keluarkan dalil-dalil quran yang mengatakan bahawa Islam itu agama terbaik. Jadi macam mana pula kalau orang kafir, Hindu misalnya, yang belajar Kitab sucinya, dan mengatakan agama mereka terbaik?

Monday, June 16, 2014

Projek Pembodohan

Ramai orang tanya aku apa maksud ‘projek pembodohan’. Sebabnya mungkin aku ada tekankan dalam Facebook aku bahawa aku tolak projek pembodohan ketika berhujah atau berdebat.

Anda boleh cari dalam Google apa itu projek pembodohan. Ustaz Wan Ji ada post artikel dala Projek Dialog mengenai projek pembodohan; www.projekdialog.com/featured/lawan-pembodohan/. Panjang lebar beliau syarah dalam artikel tu.

Kalau ikut tafsiran aku, aku akan kata bahawa projek pembodohan itu ialah hujah yang tidak relevan kerana kita tidak dapat mematahkan hujahnya dengan hujah. Tapi maksud ‘tidak relevan’ di sini bukannya tidak saintifik, tapi ia memang tidak dapat dipatahkan dengan hujah kerana hujahnya itu tiada point.

Aku secara mudahnya akan membahagikan projek pembodohan ini kepada dua bahagian;

1. Memperbodohkan masyarakat dengan menggunakan hujah ‘tidak logik’.

2. Menggunakan sentimen atau emosi ketika berhujah.

Tiada Pemikiran Yang Salah

gambar hiasan. credit: gallup


Sebelum apa-apa, aku nak beri satu contoh mudah:

Ahmad dan Ali belajar dalam satu kelas. Mereka belajar subjek Sejarah. Selepas tamat kelas;
Ahmad: apa pendapat kau mengenai negara Malaysia yang cikgu ajar tadi?
Ali: aku rasa, bla bla bla bla…
Ahmad: tapi cikgu ajar bla bla bla bla. Aku rasa macam ni, bla bla bla bla.

Persoalannya sekarang, adakah Ahmad betul, manakala Ali salah? Adakah salah satu betul, dan salah satunya perlu salah?

Ini dipanggil interpretasi (tafsiran). Kita manusia, siapa-siapa berhak menginterprate sesuatu perkara walaupun kita bukan dalam disiplin ilmu itu.

Bagi aku, tak ada tafsiran yang salah. Tapi, itu dipanggil tafsiran berbeza. Tafsiran seseorang berbeza kerana dipengaruhi oleh suasana masyarakat, ilmu yang dipelajari, keadaan semasa, pengalaman hidup, dan yang sewaktu dengannya.

Tak duduk sekolah kami, jangan bising. Nak duduk sekolah kami, kena hormat

Ada orang berkata dalam laman Facebook “Tak duduk sekolah kami, jangan bising. Nak duduk sekolah kami, kena hormat. TQ”.

Aku ada dua jawapan berkenaan statement ini, jawapan pendek dan panjang.

Jawapan pendek: Hanya robot yang menghormati tuannya 100%.

Jawapan panjang: Malaysia ialah sebuah negara demokrasi (walaupun pada realitinya tidak). Jadi tidak salah untuk orang lain masuk campur perihal sekolah anda selagi dia tidak twist topik yang diperbincangkan. Macam kita lihat sekarang, kalau ada apa-apa masalah di Palestin, kita (Malaysia) sibuk ambil cakna perihal negara itu.

Sama juga anekdot ini. Mungkin yang masuk campur perihal sekolah anda itu ada kaitan, dan mungkin juga tidak. Yang ada kaitan itu mungkin alumni atau aktivis. Tidak tertentu hanya pelajar dan guru yang hanya boleh masuk campur dalam masalah itu, dan sebab itu adanya PIBG.

Projek Pencerahan: Disiplin Sekolah Membunuh Pelajar



Pada 1 Jun 2014 lepas, ‘kami’ ada mengadakan satu diskusi pencerahan. Kalau ikut tajuk dalam Facebook aku, aku tulis PROJEK PENCERAHAN: DISIPLIN SEKOLAH ‘MEMBUNUH’ PELAJAR.

Sebenarnya perbincangan ini dilakukan oleh sebab ada pihak-pihak konservatif berperang dengan pihak-pihak radikal dalam Facebook pada 27-28 Mei 2014 lebih kurang. Masa tu Facebook kami sangat hot. Disertai kaum-kaum radikal yang lain menentang kaum konservatif yang membackup tatacara disiplin sekolah SMK Jengka Pusat.

Masa tu penuh notification dengan komen dan status yang kontroversi dari pihak radikal. Dengan cikgu-cikgu pun masuk campur. Dan kami yakin, cikgu-cikgu ada pasang spy untuk status Facebook kami, dan mereka (cikgu) berbincang pula di dalam group Whatsapp mereka.