Thursday, November 21, 2013

Mengapa Orang Akademik Bosan?

photo ping to facebooker
Sedikit Nota Tentang Siri Seperti "Love You Mr. Arrogant" & "Playboy Itu Suami Aku" dan Bagaimana Drama TV Dapat Merevolusikan Individu.

Kebelakangan ini (atau sebenarnya sejak sekian lama sebab perkataan kebelakangan ini diletak hanya sebagai penyedap, kakakaka!) drama-drama siri melayu berjaya mewujudkan komuniti peminatnya sendiri. Meskipun sebahagian besar plotnya diseragamkan kepada konflik percintaan, peminatnya tetap tidak jemu menagih cerita yang berakarkan emosi berlebihan. 

Wednesday, November 20, 2013

Pendidikan bukan masa hadapan

Tadi dalam pukul 1pm, saya ada menonton sebuah cerita kat TV2. tajuknya The Figure. Cerita mengisahkan seorang budak perempuan yang meminati sukan ais skating (meluncur ais). Saya tak menonton hingga habis cerita ni, hanya pada permulaannya sahaja.

Tetapi ada satu part yang saya tertarik dan ingin kongsikan.

Si anak (budak perempuan/ watak utama) nak masuk boarding school sebab dia dapat tawaran belajar bermain ais skating kat sekolah tu, diajar oleh pakar skating di negaranya. Pakar itu ingin membuat si anak itu menjadi star.
Bila si anak ni tanya ibunya:

Ikut step 'rubic cube'?

photo ping to nocookie

Bila sebut rubik's cube, rasanya semua dah tahu apa itu rubik's cube. Bagi sesiapa yang belum tahu, silalah mengGooglenya di internet.

Ramai orang tahu selesaikan rubik's cube kan? Dah banyak tutorial yang ada dalam youtube dan internet.
Sebenarnya, apakah fungsi rubik's cube dicipta?

Rubik's ni dicipta untuk menyelesaikan masalah warna-warna pada setiap base itu yg berterabur tu menjadi sama.

Saturday, November 16, 2013

Jengka Sentral

Hye guys. Happy cuti sekolah? plan apa cuti ni? melancong? Tonton televisyen?

Tadi member ajak pergi teman dia beli tiket bas nak pergi KL. Untunglah dapat sambung study kat KL. Dia ajak teman sebab dia tak tahu macam mana nak beli tiket kat Jengka Sentra.

Bangunan Jengka Sentral baru open pada Khamis lepas, 14/11/2103.

Friday, November 15, 2013

Fikir duit: tak akan maju

Pernah tak parents anda cakap, “mak bukan tak ada duit. Ada. Gaji mak RM5000/bulan. nak mak 5 orang. Lepas tu cuba kau tolak insuran anak 5 orang tu. Lepas tu nak tanggung makan minum anak-anak. Lepas tu yuran pengajian anak-anak. Ada yang duduk asrama, ada yang duduk IPT dah. Banyak duit nak guna. Lepas tu bayar sewa rumah, banyar bil air bil api. Bayar bil astro. Bayar bil unifi. Lepas tolak-tolak, ade lah dalam simpanan mak rm4.70"

Pernah dengar kan? Ade sesetengah parents yang berfikir KOLOT macam tu. Saya sangat tak setuju sangat-sangat.

Thursday, November 14, 2013

Siapa suruh baca malam-malam

Kenapa bila malamlah aku nak baca novel? Beli novel baru. Novel Fixi. Tajuk Ilusaniti. Cegampang ayat.

Ayat sempoi habis. Tapi seram weh ceritanya

Novel fixi banyak yang best. Good job lah. Ada lucah atau sedikit (aku rasa banyak) unsur erotik.
~macam mana la gurls boleh follow up novel Fixi.

Wednesday, November 13, 2013

Gred peperiksaan turun = pelajar semakin bodoh

Dengar cerita gred peperiksaan SPM & PMR turun? Betul ke?

Kalaulah betul, itu menunjukkan pelajar sekarang makin tidak berkualiti.

Sebab?

Dulu, 80% baru A rasanya lah. Tapi sekarang A berapa je?

Lepas tu ada A solid, A minus, A plus pulak tu. Tu menunjukkan kelemahan pelajar.

Markah peperiksaan pun difragmen oleh kementerian? Cukuplah kalian fragmenkan sistem kelas.

~p/s: baca novel Fixi lepas makan maggie lagi best.

Wacana Ilmiah: Dr.Maszlee - Universiti Bukan Kilang

Ini yang saya dapat daripada ceramah Dr.Maszlee Malik bertajuk UNIVERSITI BUKAN KILANG. Dr.Maszlee Malik adalah salah seorang pensyarah di UIA. Wacana ini berlangsung di USIM.

Points penting dalam ceramah beliau:

Tuesday, November 12, 2013

HUDUD: Hampir Mustahil Dilaksanakan

Bila orang sebut hudud, akan terbayang dalam kepala, "Hudud is all about potong tangan".

Hudud ni adalah hukum Allah yang ada dalam Quran.

Di zaman Nabi SAW pun ada hukuman ini dilaksanakan. Di Brunei kini sultannya dalam proses melaksanakan hukuman ini. Thumbs up to Brunei.

Kalau anda belajar secara details pasal Hudud, anda akan membuat kesimpulan bahawa HUDUD INI HAMPIR MUSTAHIL UNTUK DILAKUKAN.

I mean macam ni. Bila sistem pemerintahan di Malaysia ini menjalankan hukum Hudud, lantak la siapa yang jalankan, parti kerajaan atau pembangkang tolak tepi dulu, akan ada beberapa syarat untuk menjatuhkan hukuman.

Syarat yang saya ingat, kena ada 4 orang saksi lelaki yang beriman & tidak munafik. (Kalau tak salah)
Kalau fikir balik, nak cari seorang saksi yg tal munafik pun susah sebenarnya.

Prosedur hudud sangat ketat. Bukan sewenang-wenangnya boleh potong tangan orang.

Mazhab yang Empat tak ada khilaf mengenai hudud melainkan tangan di bahagian mana yang kena potong atau seumpamanya.

Hudud adalah relevan walaupun sekarang sudah 1400 tahun lebih dari era pemerintahan Nabi SAW.
Dalam ceramah Dr.Maszlee Malik, salah seorang pensyarah di IIUM (International Islamic Universiti Malaysia) menyatakan bahawa (lebih kurang), "Penguatkuasaan undang-undang adalah Hudud. Jika kita tak banteras jenayah, tapi nak laksanakan Hudud, tidak boleh. Manakala pemimpin pula mesti bantu rakyat yang susuh itu juga Hudud. Jika rakyat dalam kemiskinan, dan rakyat itu mencuri,  maka rakyat itu tidak boleh dijatuhkan hukuman Hudud"

Hukumam hudud ini adalah jalan terakhir mengikut prosedur-prosedur yang ketat jika anda belajar mengenai hudud. Bukan senang nak potong tangan orang yang mencuri.

Jika anda berkesempatan, saya cadangakan anda tonton video clip bertajuk Oley dalam youtube.

Friday, November 8, 2013

Pendidikan dari beruk

Skrip dari Manga Cromartie High School Vol 10 episod 210, kisah seorang pelajar sekolah tercampak ke planet berukera (planet of the ape).
Seekor berukera bertanya, "Ada sesuatu saya nak tanya? Apa maksud perkataan "sekolah" yang awak sebut tadi?".

Thursday, November 7, 2013

Kenapa dalam maya?



Assalamualaikum dan salam sejahtera diucapkan kepada pembaca. Harap dalam keadaan sihat selalu.

Post kali ini malas panjang-panjang.

Ada orang tu kan, dia marah bila saya membuat satu statement dan kritikan di dalam blog dan media sosial seperti Facebook dan Twitter. Banyak berkenaan politik, dan pendidikan.

Ayat mereka ialah:
1. Naim, kau pergi ke Kementerian Pelajaran, kau cakap direct dengannya.

2. Kau cakap berdegar-degar, tapi tak guna post kat sini sebab orang atas tak tahu pun. Nak ubah konon.

SPM Sebagai benchmark

Assalamualaikum dan selamat pagi diucapkan kepada para pembaca blog NaimAlKalantani ini. Moga baca blog ni dengan enjoy ye. Tiada sebarang provokasi.

Sebenarnya saya pelik ni. Blog ni sepatutnya expired bulan 8. Sebabnya quota domain ni ialah setahun. Bulan 8 tahun lepas saya register. Nak cakap Google Wallet buat auto pay dari account saya, tak der pulak Maybank saya berkurangan duit, makin bertambah ada lah. Hahaha..

Ok, bagi budak SPM, hari ni exam ape? Hari ke-2 dah kan? Ok? Best SPM? Don't be like me lah macam tahun lepas mula-mula exam semangat ni, pastu nanti tengah-tengaj bulan, down terus. Puncanya sebab tertekan dengan masa, SPM ni lama sangat. Tapi ade pro & kontra juga SPM ni sebulan.
Tapi kan, SPT seminggu je weh, lagi syok. Lulz.

Tuesday, November 5, 2013

SPM Penentu Kehidupan

Assalamualaikum dan salam sejahtera diucapkan kepada rakan-rakan dan sahabat. Sihat? Dah tonton dah filem Highland Tower? Saya nasihatkan tak payah tonton la filem yang tidak sebeberapa itu. Nak juga update blog pasal filem tu, tapi tak ada masa lagi. :)

Esok SPM, junior-junior saya yang SPM tu, mesti berdebar-debar sebab SPM ni penting katanya. Sama macam saya juga pada tahun lepas. Saya pun nervous. Tapi nervous saya pun, time2 macam ni la saya tengah baca buku Renyah untuk paper BM esok. Seriuslly! Esok paper BM, saya khatamkan Renyah dan Sutera Dalam Lukisan. Sebelum tu saya tak pernah baca habis pun novel dan antalogi tu. Lepas baca Renyah, baru la perasan, "best jugak citer ni". Sebelum masuk exam hall 1st day, saya baca novel tau, novel Ramlee Awang Murshid. Kawan-kawan ramai marah. Tapi dengan selamba je saya baca, memang masa tu tak study untuk paper BM pun. Tapi SPM. BM saya dapat A tau. Jasa baca novel. Tu la pengalaman sebelum SPM.