Monday, October 28, 2013

Review Forum: TNTF - Sekolah Bukan Penjara Universiti Bukan Kilang

photo credit to fb Zul Fikri Zamir
Assalamualaikum dan dalam sejahtera diucapkan kepada para pembaca blog ini secara langsung atau tidak langsung.

Post kali ini berkenaan dengan forum yang diadakan oleh pihak Teach Fot The Needs (TNTF) iaitu forum SEKOLAH BUKAN PENJARA DAN UNIVERSITI BUKAN KILANG.

Forum ini dibuat pada 1 Mac 2013 di kompleks Karangkraf, Shah Alam. Sebenarnya tiada orang yang memberitahu saya mengenai forum ini. Tetapi Jumaat lepas, saya sedang melayari facebook, tiba-tiba ada friend yang upload gambar buku SEKOLAH BUKAN PENJARA - UNIVERSITI BUKAN KILANG. Bila lihat tajuk buku tu sahaja, saya sudah terkedu. Gila punya title.

Friday, October 11, 2013

Nak jimat 2 tahun masuk form 6? Whats the point?

photo credit to eputra

Assalamualaikum dan salam sejahtera to all readers. Lama dah I tak update blog ni kot. Tengah kalut with study (study la sangat).

1st for all, I nak cakap kat sini, ramai diantara student lepas SPM yang tengah kalut memikirkan "Nak masuk Form 6 atau buat Dip (diploma) kat UiTM (contoh universiti)?"

Ini hakikat. Lepas SPM, confirm ada kawan-kawan yang tanya kita kan. Sibuk-sibuk dalam twitter, dalam facebook. Tak kurang jugak I sendiri memikirkan benda ni dulu.

Wednesday, October 9, 2013

Tips: Internet Murah

photo credit to gravenhurst

Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada para pembaca blog NaimAlkalantani ini. Semoga anda dalam keadaan sihat selalu.

1stly, I nak wish kat PMR candidates. Jawab elok-elok. Don't be like me. Huhuhu. Bila teringat je exam besar macam ni, I pun teringat la kata-kata keramat dari guru I, “UPSR menentukan kamu nak sekolah apa. PMR menentukan kamu nak ambil aliran apa. SPM menentukan kamu nak jadi apa”. Accually, I tak berapa setuju, but not now I nak dicssus pasal benda ni.

Merujuk kepada tajuk post kali ni. Siapalah tak nak internet dia murah kan? Ni I tengah bosan sebenarnya ni. Tu lah pasal I nak sharing is caring sikit dengan u alls ni. 

Ok. Hmm. Bagi yang ada wifi, berapa u bayar sebulan? Rasanya paling murah dlm RM60 kan? Tu pun macam siput sedut slow.