Monday, September 23, 2013

Sekolah adalah PENJARA

photo credit to blogger
Assalamualaikum dan salam sejahtera diucapkan kepada para pembaca blog naimAlKalantani ini. Harap dalam keadaan sihat selalu.

Post kali ini saya petik dari blogger. Copy paste (CP) je dari blog tu. Tak ada mood nak tulis panjang-panjang. Banyak lagi benda lain nak buat ni.

Post ini mengenai SEKOLAH. Sekolah sekarang tidak serupa dengan sekolah dahulu kala. Sistem yang amat kompleks kini menyebabkan ramai pelajar ditindas oleh sistem itu sendiri. Sistgem pendidikan sekarang perlu dipandang serius kerana sudah kucar kacir.

Friday, September 20, 2013

Lebih Baik Tidak Bersekolah

Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada para pembaca blog NaimAlKalantani ini. Kali ini saya ingin mem'paste'kan artikel drpd Sinar dalam blog saya. Moga terhibur.

Lebih Baik Tidak Sekolah - tajuk sebuah buku kecil nukilan Bapak Sujono Samba yang memperkatakan tentang tragedi dan masa depan pendidikan di Indonesia. Dalam perkembangannya sekolah ternyata tidak menjadi media pembebasan dan penanaman nilai-nilai kemanusiaan. Sekolah sudah menjadi penjara yang memisahkan anak didik dari dinamika persoalan masyarakatnya. Semakin lama seseorang bersekolah semakin besar jarak antara dirinya dan realiti kehidupan yang sebenarnya.

Sunday, September 1, 2013

Facebook: Memorialization Request

photo ping to blogger


Assalamualaikum dan salam sejahtera diucapkan kepada para pembaca blog NaimAlKalantani ini, moga dalam keadaan sihat selalu.

MERDEKA


Semalam sudah kita sambut Hari Kemerdekaan yang ke 56. Salam 1 Malaysia dan Selamat hari kemerdekaan diucapkan kepada seluruh warga Malaysia. 56 tahun kita bebas daripada penjajahan walaupun PEMIKIRAN kita masih dijajah oleh pengaruh luar.