Sunday, March 24, 2013

Azimat / Wafak / Amalan, adakah dibolehkan?

photo ping to perubatanislam


Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera kepada sahabat-sahabat sekalian. Kali ni maybe post aku pendek je kot :) 

Kali ni aku nak menerangkan sedikit sebanyak mengenai amalan-amalan sesuatu ayat atau menyimpan wafak atau barang yang memberi fadilat atau faedah kepada diri kita.

Bila aku bercakap mengenai fadilat amalan-amalan, ada sesetengah daripada rakan-rakanku mengatakan benda ini syirik dan tidak dilakukan oleh nabi. Sebagai contoh, bila aku bercakap mengenai amalan-amalan untuk menjadikan badan kita kebal, tak lut dek senjata, limun, dan yang sewaktu dengannya, rakan-rakanku berkata “Naim, Rasulullah pun bila baginda berperang, baginda luka-luka, sahabat ada yang cedera, ada yang mati. Tu dah menunjukkan amalan-amalan kamu ni SYIRIK”

Thursday, March 21, 2013

Kenapa aku Membangkang?

photo ping to google

Assalamulaikum dan salam sejahtera semua. kali ni aku post pasal kenapa aku membangkang kerajaan. Ni adalah post yang disalin dari seseorang warga fb:


Kenapa aku membangkang? Aku ni hidup melarat sangat ke? Tak boleh ke aku hidup macam orang biasa. bangun pagi, pergi kerja, balik kerja, tidur, besok pagi bangun pergi kerja balik. Dapat gaji, bayar hutang, ada balance beli baju sikit, rasa happy dan senyum.

UMUR tak cukup tapi nak BERPOLITIK

photo ping to google

"KAU BOLEH MENGUNDI UMUR 21 TAHUN ! YG NAK SIBUK POLITIK TU NAPE HA NAIM?" 

Malas dah sebenarnya aku nak jawab soalan ni, sebab banyak kali dah aku jawab. Ni aku nak jawab buat kali terakhir. Ok, lets begin..

Cuba baca contoh di bawah ni dulu:
Darjah Satu kau belajar sekolah. Untuk apa? Confirm la untuk jadi pandai pada masa depan & akhirnya akan menghadapi SPM yngg orang nk sangat lulus. Darjah Satu lagi anda semua dah start belajar utk SPM. Lepas tu naik tingkatan, korang akan lebih struggle sebab SPM makin hampir. Lepastu form 4 & 5 lagi la struggle. Nak tanya, kenapa andatak  belajar start daripada umur 17 yang masa tu tahun korang ambek spm? Jawab lah sendiri. Kiaslah macam POLITIK. 
Aku ambil tahu pasal politik sebab nnti PRU14 aku boleh mengundi. Buat persediaan awl. Macam SPM jugalah. Anda semua buat persediaan awal sejak form1 lagi untuk SPM kan? Ni ibarat anda pergi sekola la. Anda pergi sekola untuk SPM umur 17 nanti. Sebab periksa tu periksa besar. So dari anda umur 7 tahun lagi anda belajar untuk tunggu kau 17 tahun tu, nanti senang jawab SPM. Ke masa anda 17 nanti baru anda nak belajar A B C utk SPM?

Macam ada sesetengah manusia tu, dalam TL fb, dari atas sampai bawah post status pasal CINTA. Asal anda bercakap pasal cinta? Lmbat lagi kan nak kawin weh. Asal tak tunggu esok nk kawin hari ni baru cakap pasal cinta? Kenapa tak ada orang tegur hal ni tetapi tegur bila aku post pasal politik, akan naik soal UMUR?

I am malaysian. Dan aku kena ambil tau hal-hal yang berlaku di Malaysia. ikut la ekonomi ke, politik ke, sosial ke, dan yngg sewaktu dgnnya ke.

Negara kita demokrasi. Dalam Perlembagaan Persekutuan, TAK ADA tulis “Budak-budak bawah 21 tahun  tak leh berpolitik”. Sedangkan dalam perlembagaan sendiri ada Kebebasan Bersuara.

Untuk dapatkan kebenaran nanti PRU14 aku boleh mengundi, aku berpolitik dari sekarang. Nanti umur 21 tak susah dah nak pilih parti mana.

Tak salah pun budak bawah umur berpolitik. Sepatutnya dari muda dah dedahkan diri dengan politik so nanti bila dah cukup umur, boleh buat tindakan rasional. Dah cukup pengalaman dan ilmu, rasa-rasa nak ubah malaysia ke arah lebih maju lagi digalakkan. Observations in politics are not made with only 2 or 3 months or 2 and 3 stories. Observe sekarang, tahu sekarang tak payah menggali cerita macam belajar sejarah. Yang penting point nak bahas biar betul, umur bukan faktor boleh bercakap atau tidak. Umur dalam politik hanya satu undang-undang bilamana malaysia membenarkan hanya 21 tahun ke atas untuk mengundi bukan untuk membahas. Janji, point betul dan bukan point memfitnah atau menghasut.

apa yang salahnya kalau budak berpolitik, politik tu kan sebahagian daripada agama. Tak ada had masa untuk ditentukan bila kita boleh berpolitik

POLITIK adalah sebahagian daripada islam. bahasa arabnya ialah 'SIYASAH'. Banyak cabang-cabang islam sebenarnya seperti Jinayah, Siyasah, syariah, akidah, munakahat, faraid dan lain-lain. so, politik juga ada dalam islam. Im Muslim, so?

Result SPM SPM SPM



photo ping to blogger

SPM SPM SPM SPM SPM SPM SPM !!!

Tadi aku buka Twitter, #SPM dah jadi trending walaupun result keluar hari Khamis ni. Ni nak khabak' mai sikit kat candidates SPM.

Awak-awak sekalian, tu result je kot. Exam SPM dah HABIS. Ni ada lak sesetengah manusia forward sms kat aku suruh baca surah-surah masa ambil result. Bagi aku tak ada faedah langsung. Anda semua sepatutnya nervous dan takut masa nak exam tahun lepas tu, bukan sekarang.

Anda semua buat macam mana pun sekarang, result tetap dah keluar just tak dipamerkan lagi je. Lepas tu ada pula manusia yang forward sms lebih kurang macam ni “anda jangan menyesal kalau result anda corot sebab tak forward sms ni (doa) pada 10 kawan yg lain”. Mengong siapa buat sms BERANTAI macam ni. Sms tak dapat menentukan result anda semua. Cuba belajar hukum syarak, hukum akal, hukum adat sikit.

Saturday, March 16, 2013

Membaca Surah Yaasin pada Malam Jumaat Budaya Melayu

photo ping to google


Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada pembaca blog aku yang tak sebeberapa ni. Kali ni aku nak membahaskan mengenai membaca surah Yaasin pada malam Jumaat. Adakah ia mempunyai dalil khusus atau sekadar tradisi orang MELAYU kita? Siapa-siapa yang ada masa boleh baca dan click share post yang aku nak buat agak panjang lebar ni. Amat berguna kpd kita.

Ok, dulu aku ada belajar di sekolah pondok dan ada guru-guru yang alim dalam bidang masing-masing. Dan oleh itu di sini aq nk terangkan berkenaan SURAH YAASIN. Sebab bila hari jumaat saja, ada orang akan post di fb dan twitter “Malam ni malam Jumaat, Jom baca Yaasin”.


Mesti dalam kepala anda semua dah aim, kalau surah Yaasin, tak dapat tidak akan muncul satu masa iaitu MALAM JUMAAT. Di sini aku nak bahaskan perihal MALAM JUMAAT TERSEBUT. Dari apa yg aku telah belajar selama berada di pondok dari form 1-5, Baca Yaasin pada malam Jumaat sebenarnya TIADA NAS (AYAT) DAN DALIL KHUSUS kepadanya. Tiada ayat quran, hadis nabi, fuqoha, ulama-ulama, mahupun Ahli Sufi yg mengatakan 'baca Yaasin malam Jumaat akan dapat fadilat sekian sekian'. Tak Ada! Tetapi diri baca Yaasin tu penuh dengan fadilat sebab ada hadith berkenaan degan baca Yaasin dan fadilatnya. Tetapi bukan tertentu bagi hari tertentu atau masa tertentu.

Membaca Yaasin pada malam Jumaat bukanlah budaya Islam, tetapi budaya MELAYU kita. Aku dah menilik kitab Pati Rahsia karangan Haji Nik Mahmud bin Ismail (Dato Perdana Menteri Paduka Raja Negeri Kelantan), tak ada fadilat bila baca surah Yaasin pada malam Jumaat, TETAPI ada fadilat bila baca surah Yaasin, beberapa kali ulang, kaifiat tulis surah Yaasin, dan macam-macam lagi. Dan tak ada hadith yang mengatakan ada fadilat baca surah Yaasin pada malam Jumaat. 

Ustaz aku di Masrasah Ar-Rahmaniah Pondok Lubuk Tapah, Pasir Mas, Kelantan pun cakap tak ada pengkhususan baca surah Yaasin pada hari sekian-sekian. Dan beliau tegah membuat sedemikian

So, sesiapa yang nak baca surah Yaasin pada malam Jumaat sahaja, bacalah, tiada larangan. Tapi tak ada suruhan Alloh, nabi @ ulama' mengenai tu. Yang ada pun baca Yaasin dan beberapa surah pada hari Jumaat.  Bacalah atas fadilat surah Yaasin. Bukan atas fadilat malam Jumaat. Aku pun dah kaji dalam kitab Hidayatus Salikin Fi Maslak Al-Mutaqin karangan Syeikh Abdul Somad Al-Palembani yang diterjemah daripada kitab Biyadatul Hidayah karangan Imam Ghazali yang diringkaskan sendiri daripada kitab induk beliau (Imam Ghazali) iaitu Ihya' Ulumuddin. Ini kitab Tasawwuf @ Sufi. Ada menyatakan fadilat-fadilat. Tapi tak ada fadilat membaca surah Yaasin pada malam Jumaat. Just ada fadilat baca surah Yaasin.

Dan ada banyak kaifiat dan fadilat surah Yaasin ni sebenarnya. Surah al-Mulk, Dukhan, Sajdah, Waqiah yang ada alim ulama & nabi dah bagi tahu kelebihan suruh baca hari-hari tu tak nak baca. Padahal surah-surah ini lebih pendek berbanding surah Yaasin. Ini tak, kita timbulkan pula tradisi MELAYU baca Yaasin pada malam Jumaat.

So sekarang, janganlah cakap malam Jumaat kena baca surah Yaasin. Ya, bukan senang nak ubah persepsi orang MELAYU kita mengenai ni. Tapi dari apa yg aq belajar, inilah hakikat.

Di sini aku nak menekankan bahawa:

1. Aku bukan bincangkan pasal tahlil atau baca Yaasin beramai, tapi ni post mengenai baca Yaasin pada malam Jumaat.

2. tak ada nas atau dalil yang menunjukkan Yaasin KHUSUS pada MALAM JUMAAT. Bukannya tak ada dalil bahawa baca Yaasin.

3. Di post aku ini tiada larangan untuk baca surah Yaasin pada malam Jumaat.

4. Aku tak cakap pun yang baca surah Yaasin pada malam jumaat tak dapat pahala atau tak boleh.

5. Daripada yang tak baca quran tu, baik baca Surah Yaasin pada malam jumaat, dapat juga pahala.

Apa yang baik dari Alloh, apa yang buruk dari diri aku sendiri, hakikatnya kedua-duanya dari Alloh.

Thursday, March 14, 2013

Menukar format file secara 'bulk'




Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada para pembaca blog aku ni. Lama dah aku tak update blog ni. Sekarang aku jadi suri rumah sepenuh masa je sementara menuggu result SPM (OMG!). Ok, sekarang aku nak menyelesaikan satu masalah yang kebanyakkannyaorang tak tau solusinya. So, dari itu, aku nak terangkan cara nak menukar format file secara banyak (bulk) sekali gus tanpa menggunakan software.