Monday, December 3, 2012

Kaedah mudah untuk root ICS 4.0.4 (4.1.B.0.587 & 4.1.B.0.431) tanpa downgrade kepada GB

photo ping to pakcik google

Ok, sejak aku pakai Xperia Neo (MT15i) ni, aku berjaya root bila phone aku versi GingerBread (GB). Tapi bila aku lihat kawan-kawan aku pakai Ice Cream Sandwish (ICS), aku pun mula la nak pakai ICS sebab Jelly Bean (JB) dah release.


Ha? Kenapa aku tak upgrade ICS awal-awal masa 1st realease ICS dulu? Bukan apa, dari pemikiran aku sebagai Androidian yang masih mentah (hahahahaha), bagi aku la, sesebuah syarikat tak akan release benda baru jika benda lama dia tak stabil. Maksudnya, jika ICS tak stabil lagi Operating System (OS) dia, mustahil Pakcik Google akan release JB. Logik bukan?

Ok, sekarang aku akan ajar cara-cara nak root handphone Android korang. Root? What that? Tanya la pakcik google, tu pun nk suap, ape la korang ni. hahahaa. Aku akan ajar cara nak root Sony je. Keluaran 2011 je. Dan yang build number dia ICS 4.1.B.0.587 & 4.1.B.0.431 sahaja. Yang lain tu, nanti aku update kalau rajin.Build number, anda semua boleh lihat di setting > about > build number. Cara ni aku ambil dari forum xda. tapi aku cuba bagi korang paham. 1st time masa release root untuk xperia 2011 ni, kalau ICS tu, kena downgrade kepada GB dulu. Oleh kerana modifier dalam xda tu power-power, mereka dah boleh root tanpa downgrade ! ok, lets begin, tapi jangan gopoh gapah ye.

YOU ARE DOING IT AT YOUR OWN RISK!

Kaedah mudah untuk root ICS 4.0.4 (4.1.B.0.587 & 4.1.B.0.431) tanpa downgrade kepada GB.
Berfungsi pada bootloader yang Locked / Unlocked

1. Sebelum anda bermula:
Pergi ke:
Settings -> Security > Mark "Unknown sources"
Settings -> Developer options -> Mark "USB debugging"
Settings -> Xperia > Connectivity -> USB connection mode > Select "MSC mode"

2. Download Flashtool ni, pastu install. Ok, untuk menginstall flashtool, anda dinasihatkan install (memang la), lepas tu, pergi ke folder flashtool yang anda dah install tu, pergi folder driver. pastu install yang ada dalam tu. Better, anda pilih semua jenis phone yang ada dalam tu untuk install. Lepas tu, sila restart pc anda untuk pc tu proses yang ada benda baru masuk dalam pc anda tu.

3. Muat masing 4.1.A.0.562 kernel untuk flash:

Arc/Arc S
Ray
Neo/Neo V
LwW/ Mini
All other users atau try kernel Arc S dan Ray

4.Pergi ke folder yang anda install flashtool tu, Flashtool -> firmwares -> dan copy kernel di sini.


5. Buka Flashtool dan klik pada ikon flash tu.
Pilih "Flashmode" -> ok

6.Ikuti langkah-langkah dan flash.
Flashtool ni kadang-kadang menunjukkan kesilapan selepas flash kernel, tak payah risau. Malah build number android anda tidak akan berubah. Semua akan kekal sama. Jadi jangan pergi ke setting untuk memeriksa apa-apa.

7. Lepas flash, restart balik semula android anda, mungkin ia tidak boleh mula sepenuhnya, mungkin kekal pada logo Sony atau kosong / hitam (softbrick)
Apa pun yang terjadi, restart je semula peranti anda dan teruskan dengan langkah seterusnya.

8. Sambungkan telefon bimbit anda ke PC dan root. ok. root ni adalah simple method je. alat untuk root aku guna ni dipanggil Rooting toolkit. download je la. Rooting toolkit yang aku guna dikreditkan kepada DooMLoRD. huhuhu...

Rooting:[ requirements ]
-kernel ICS firmware anda ialah 4.1.A.0.562. kalau anda dah flash macam step yang atas tadi, kernel anda ialah .562.
-ADB dah siap install. ADB ni ialah yang masa aku suruh install yang dalam folder driver yang kat atas tadi. diingatkan bahawa selepas anda install, SILA RESTART PC ANDA.
-Rooting Toolkit

[ READ THE FOLLOWING CAREFULLY! ]
Rooting Toolkit ni akan:
- Root android anda menggunakan trick "andorid emulator"
- Install Busybox (1.18.4)
- Install SU files (ICS specific)
- Do some checks for free space, tmp directory (dia akan delete Google Maps jika perlu)

Sebelum tu:
- Pastikan anda install ADB tadi.
- Enable "USB DEBUGGING" - (Menu\Settings\Developer Options\Development)
- Enable "UNKNOWN SOURCES" (Menu\Settings\Security)
[OPTIONAL] 
- Increase screen timeout to 10 minutes
- Connect USB cable to PHONE and then connect to PC
- Skip "PC Companion Software" prompt on device


[ WARNING ]
- pastikan ADB server is running in background (e.g.: Flashtool, PCC, SEUS) dan mastikan semua antivirus.

[ how to install? ]
- Pastikan android anda ialah ICS firmware 4.1.A.0.562. walaupun anda dah flash tadi, dan dia tak bertukar kernel tu, ia memang dalam .562, jangan risau, teruskan.
- download file Rooting Toolkit tadi.
- extract ALL the files in the zip
- now just double click on "runme.bat"
- sit back read the on screen instructions
- the device will reboot a couple of times
- when the script finishes it will say "ALL DONE"
- enjoy!

9. Sekarang download kernel yang anda ada sebelum root:
Jika anda pada kernel 4.1.B.0.431 - download untuk 4.1.B.0.431
Jika anda pada kernel 4.1.B.0.587 - download untuk 4.1.B.0.587

Arc S
4.1.B.0.431 - http://www.4shared.com/file/qUi1JFQI...31_Kernel.html
4.1.B.0.587 - Not found

Pro
4.1.B.0.587 - Not found

Mini Pro
4.1.B.0.587 - Not found

10. Sekarang flash downloaded kernel menggunakan Flashtool macam tadi, tapi pilih kernal yang atas ni pulak.

Sekian terima kasih. Apa-apa persoalan, sila inbox di naimalkalantani@gmail.com atau fb saya di sini

10 comments:

  1. Kena backup ke apa apa sebelum root?..manalah tau kot kot hilang barang

    ReplyDelete
  2. xperia mini pro guna yg mana?? sbb kernal dia 587

    ReplyDelete
  3. ADB tu ape .sy kurang faham sikit cara nye

    ReplyDelete
  4. guno ehh...hok kito ni on tubik logo sony jah..

    ReplyDelete
  5. kawe flash tool bah tu buka semula..semua hilang..bila on balik hnya kluar logo sony jer..apa masalah..plzz..

    ReplyDelete
  6. Remarkable! Its truly remarkable post, I have got much clear idea about from this paragraph. paypal login my account

    ReplyDelete

komen dan kritikan amat digalakkan